МВР „съживява“ загинали на пътя, за да си „върже“ статистиката и да се похвали

МВР „съживява“ загинали на пътя, за да си върже статистиката и да се похвали пред обществото с по-малко инциденти на пътя.

Това алармираха от Института за пътна безопасност.

Не е тайна, че от няколко години вътрешното ведомство злоупотребява със статистиката, като променя цифрите в своя полза. Целта е да отчитат по-добри резултати.

Ето какво обясниха от организацията:

Информираме ви за начина, по който МВР намалява жертвите от ПТП. На първата снимка се вижда, че на 26.09.2018 година МВР отчита с 25 човека по-малко загинали спрямо същия период на 2017 година. Според приложените снимки става ясно, че жертвите са 15. Дотук установяваме разлика от 10 човека. На втората снимка МВР още по-засилено намалява жертвите, като отчита спад с 44 човека по-малко на 28.09.2018 година спрямо същия период на 2017 година. Излиза, че МВР е успяло оперативно да „възкреси” нови 28 лица само за два дни. И в двата случая е изключено да се твърди , че е техническа грешка, защото е ясно, че това е тенденция в работата на МВР при отчитане на дейност.

През последните дни новият министър на вътрешните работи многократно ни уверява, че жертвите от ПТП намаляват. Това е колкото цинично, толкова и абсурдно. Настояваме Министърът на вътрешните работи да се извини на близките и роднините на загиналите от ПТП, както и на всички граждани на България. Настояваме МВР да допусне извънсистемен контрол върху дейността на пътна полиция.

По действията, а не по думите, на Министъра на вътрешните работи ще разбере дали се ръководи във всичките си действия от интереса на народа /както впрочем се е заклел / или от нечий друг интерес.

Източник: Фрог нюз