МВР забрани рока, настървявал ромите и можел да доведе до масови безредици

МВР се опита да забрани рок фестивала в с. Секулово, а като причина изтъкна възможно най-абсурдната – музиката щяла да настърви местните роми и да причини масови безредици, съобщава offnews.bg.

Ако това ви звучи като неновина, то забраната от районното управление в селото я има черно на бяло. Тя гласи:

На „Енигма рок“ в с. Секулово са свирили предимно български банди като SEVI, Mirror, Sanitarium, Pizza и други. От сцената на местния стадион е звучал блус, пънк, рок и траш, който за МВР е опасен за ромите.

Въпреки забраната на МВР, разрешение от голямата община Дулово има и това дава път на феста да се проведе. Проблемът, според Христов, идва от кмета на селото. Именно Хакъ Ибрям подал сигнал до местното РУ за фестивала.

Попитахме Божидар Христов как и защо са решили да правят рок фест в малкото силистренско село. „Първото и най-главно бе любовта към музиката на мен и председателя на читалището. А и не виждам пречка тук да се прави такова събитие. В Каварна ромското население също е преобладаващо, а знаете за успеха на рок фестивала там.“

По-голямата част от жителите на с. Секулово са от ромски произход. Това фактическо положение, както и предвидения нетрадиционен за културата на ромския етнос вид музикални изпълнения, създават предпоставки за извършване провокационни действия на етническа основа, които е възможно за прерастнат в масови нарушения на обществения ред.

Свързахме се с един от организаторите на „Енигма рок“ – секретарят на местното читалище „Христо Ботев -1941“. Въпреки указанието на МВР, фестивал в селото е имало и по думите на Божидар Христов – той е бил много успешен, а ромите са били едни от много, които са се забавлявали под звуците на рока.

„Събитието се проведе с огромен успех, без етническо напрежение, а всички бяха много щастливи, че в селото има такова събитие. За ромите това е откриване на една нова врата“, сподели Христов.

Източник: Канал 3