На прага сме на военен конфликт между САЩ и Русия

Възможен е конфликт в Сирия между САЩ и Русия

От последните действия на САЩ става ясно, че те искат да се задълбочи конфликта в Сирия. Нещо повече техните действия заплашват Русия, което може да доведе до военен конфликт между двете ядрени сили.

САЩ не възнамеряват да се примирят с поражението си в Сирия и възнамеряват да задействат „План Б“, който предвижда засилване на военната подкрепа за войските на опозицията, както и нанасяне на въздушни удари по позициите на правителствената армия на Башар Асад.

В Белия дом обсъждат вариант, където страните от Персийския залив да могат да се включат във въоръжаването на опозицията в Сирия с високотехнологични видове оръжия, които да бъдат използвани срещу правителствената армия на Башар Асад.

Най-тревожното е, че в Белия дом обсъждат и нанасянето на въздушни удари от американската военна авиация по базите на ВВС на Сирия. Това обаче крие сериозен риск от сблъсък между американските ВВС и тези на Русия на територията на Сирия. Според редица анализатори обаче САЩ може би ще се въздържат от такова нещо и биха се ограничили само до доставянето на модерни оръжия за сирийската опозиция.

Русия изпраща още самолети в Сирия в отговор на американските заплахи

Русия връща авиационната си групировка в Хмеймим в отговор на американските заплахи през последните дни. От руски бази на ВВС ще бъдат пребазирани в сирийската база Хмеймим голяма група от щурмови Су-25, като за тази цел пилотите са вече определени. Въпреки, че Су-25 е разработен, като щурмови самолет, той се използва в Сирия, като бомбардировач, който може да хвърля бомбите си от голяма височина и да нанася точни удари. Су-25 се характеризира и с това, че може да извършва много повече полети от другите самолети, като Су-24 и Су-34. Това е ключово преимущество, което позволява на самолетите Су-25 да нанасят непрекъснато удари и да не дават покой на терористите.

Председателят на Съвета по външна и отбранителна политика на Русия Фьодор Лукянов е на мнение, че миротворческите усилия в Сирия са навлезли в безизходица, като правителствената армия на Башар Асад не е в състояние да постигне прелом във войната, което налага от своя страна да се върне руската намеса в страната на нивото каквото е било през март месец тази година.

Пак според Фьодор Лукянов, прецизните удари на руската авиация са съществена подкрепа за правителствената армия на Башар Асад, но тя е вече на ръба на силите си от дългата и продължителна война, като изходът на битката за Алепо трудно може да се предскаже.

САЩ заплашиха Русия с терористични атаки

В същото време официалният представител на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби съобщи, че в телефонен разговор Джон Кери е уведомил Сергей Лавров, че САЩ са готови да прекратят сътрудничеството си с Русия в най-близко време. Джон Кирби дори е заплашил Русия, че екстремисти действащи в Сирия, ще започнат да нанасят удари по руските интереси, като дори и по руските градове.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира изявлението на Джон Кирби за атаки на екстремисти срещу руски градове, ако военните действия в Сирия продължат.

„А не ви ли се струва, че подобно злокобно предсказание за „трупове в чували“, „терористични атаки срещу руски градове“ и „загуба на самолети“ прилича повече на команда „дръж“, отколкото на коментар на дипломат?“, написа Мария Захарова на страницата си във Фейсбук.

Мария Захарова също и зададе въпрос към Държавния департамент на САЩ за какви екстремисти говорят и дали те не са свързани случайно с умерената опозиция в Сирия, която е подкрепяна от САЩ.

От своя страна заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков се изказа, че думите на Джон Кирби се дължат на „емоционален срив“ на Белия дом, който е предизвикан от невъзможността на САЩ да си изпълнят своята част от споразумението за Сирия.

По всичко личи, че обстановката в Сирия пак ще е нажежена и противопоставянето на САЩ и Русия ще се възобнови с още по-голяма интензивност. Единствено ни остава да се надяваме, че тези две ядрени сили няма да стигнат до открит военен конфликт помежду си.