На този светъл и най-красив празничен ден ви представям „История на славните българи“

Честит ден на буквите, България!
Честит 24 май! Честит празник, Азбукари!

Ден на българския език.
Ден на българската писменост.
Ден на българската просвета.
Ден на българската култура.

На този светъл и най-красив празничен ден в календара на България, имам удоволствието да Ви представя новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“.

След много упорита и твърде трудоемка работа, след година и половина усилия, след време на търсене, съхраняване, анализиране и изследване, след безброй опити да намерим най-ценното за идеята и за тези, пред които тя ще се разгръща с интерес във видимото, можем да се похвалим, че създадохме „История на славните българи“

Това не е просто проект за издигане на националното самочувствие, който ще прослави днес, утре и во век и веков Величието на България! Наследството, което ще завещаем на Родината и ще предадем в ръцете на българските деца, Е КАУЗА!

„История на славните българи“ е продължение на книжовното и просветителско дело, в духа на неуморния порив към знанието, цивилизационното развитие и културната стойност на живота на предците преди нас, за да я има БЪЛГАРИЯ! „История на славните българи“ е щит на българщината!

Нашата мисъл се трансформира в слово и причини действие, което материализира „История на славните българи“. Ето защо Азбукарите обичаме да казваме, че изпитваме удовлетворение, когато направим необходимото и изживеем емоцията, за да пипнем мисълта си. Предоставяме във Вашите ръце, на този свят за българщината и просветата ден, нашата мисъл.

Всяко начинание се нуждае от добронамерени подстрекатели или казано иначе – филантропи. Без активната им ангажираност „История на славните българи“ нямаше да Ви интригува така живо, както се случва в момента!

Разбира се, Азбукари направиха подвиг! Екипът на Азбукари се погрижи и направи всичко по силите си да осъществи този проект, като избра съмишленици, творци и безспорни професионалисти, които не пестиха нито труд, нито време, нито знание, нито вдъхновение, нито емоция, за да новородим книжнината на българските букви и историята.

Изказвам голямо благодаря на Павел Серафимов, с когото направихме чудесен отбор, за да преодолеем страховете и да се втурнем в бурните води, за да покажем, че всеки опит да се заличи могъществото на българската история, всяка стъпка да се омаловажи историческата истина за Родината ни, всяко недобросъвестно усилие, децата да получават знание от „книги“ без съдържание и дух, ще бъде възнаградено подобаващо с дело на единението, което ще покаже истината и ще вдъхновява българския народ да бъде горд по право и чест с дедите си!

Благодаря на фотографите Асен Великов и Евгени Динев. Асен изпълни страниците на „История на славните българи“ с красотата на българина, българката и българчето. Всички те са облечени в народни носии и представят на света така красивото и омайно лице на България! Евгени Динев пък аплодира с таланта си необятността на българската природа. Онази жива природна сила, която ни остава без дъх и ни мотивира да поискаме и пак, и пак, и пак, и след 100 години отново да бъдем тук в България.

Специално благодаря и на фолклорния изпълнител Веселин Василев и екипа му, които създадоха уникалната песен „Аспарух“. Музикалният диск придружава „История на славните българи“ и ще забавлява хората, които държат на традициите и имат вкус към народната музика. Песента „Аспарух“ ще се играе по сборове и седенки, докато я слушат моми и момци, и юнаци по планините и мъже в хладни механи: какви е деца раждала, раждала, ражда и сега българска майка юнашка; какви е момци хранила, хранила, храни и днеска нашата земя хубава!

Подкрепа за осъществяването на този проект оказаха и д-р Милен Врабевски, основател и председател на Фондация Българска Памет, Трежър България и други дарители. Благодаря на всички Ви, че ни повярвахте!

Благо_даря и на съмишлениците, които показаха, че можем да изпълним със смисъл думата ЕДИНЕНИЕ! Защото от древни времена честта дори на един българин е проекция на достойнството на народа му – ЕДИН_Е_НИЕ. Нека всички се стремим днес да сме по-добра версия на себе си от вчера. България над всичко и всеки!

Сърцето ми се радва с Вас, българи! Вие сте бъдещето на България! Благодаря Ви, че направихме едно добро за бъдещето на децата и България!

ВСИЧКО, КОЕТО Е, СЪМ!
ВСИЧКО, КОЕТО СЪМ, Е!

Повече информация за „История на славните българи“ може да откриете на –> www.azbukari.org/istoria/