Над 100 000 души протестираха в Рим срещу доставките на оръжия за Украйна и за излизане от НАТО

Над 100 хил. души участваха в шествието за мир в Украйна, проведено днес в Рим.

Това съобщиха пред кореспондент на ТАСС представители на организаторите на акцията – асоциацията „Християнски асоциации на италианските работници“.

Шествието започна от „Пиаца дела Република“ и завърши на „Пиаца Сан Джовани ин Латерано“ пред едноименната базилика. На шествието присъстваха политици, представители на различни партии, сред които и тези, които се противопоставят на продължаването на доставките на оръжие за Киев („Движение 5 звезди“), както и привърженици на военната помощ за Украйна от Демократическата партия. Тя беше представена от секретаря Енрико Лета.

Основно лозунгите се свеждаха до призиви за мир, прекратяване на огъня в Украйна, мирни преговори, както и призиви за спиране на доставките на оръжия. Имаше и лозунги срещу участието в НАТО, антируските санкции, едностранчивото отразяване на конфликта в Украйна в западните медии и „западния империализъм“.

Организаторите умишлено изоставиха символите на политическите партии и нямаше антиправителствени протести, въпреки че някои демонстранти крещяха, че „не искат повече такава Европа“. Към основните мирни плакати бяха добавени и други лозунги със социален характер – за справедливост и право на честен труд.

Източник: BIG5.bg