Над 200 души се включиха в антиромския протест в Смолян за пребития Георги

Над 200 души се включиха в протестното бдение „Да спрем циганския терор!”, организиран от Младежкото патриотично сдружение „Родопски хайдути”, в квартал „Устово”, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян.

Повод за протеста бе сбиване в града, при което двама цигани от Хасково счупиха черепа на 27-годишен мъж от кв. „Устово”, който в момента е настанен за лечение в болница в Пловдив в тежко състояние и с опасност за живота.

Сборният пункт на протестното шествие беше пред Хаджичоневата къща в квартала, стопанисвана от сдружението.

Протестиращите се отправиха към площада и спряха пред читалището. Братът на пострадалото момче благодари на всички, дошли да подкрепят протеста и да се противопоставят на насилието, и заяви, че законите трябва да важат за всички. „Моля се единствено брат ми да се оправи и тогава по законов ред да търсим справедливост“, каза той.

Председателят на Сдружението Манол Ружинов заяви, че вижда как в Смолян се заражда едно гражданско общество, което в последните 10 – 15 години е отсъствало. „Нашето послание към смолянчани е да бъдат толерантни, както винаги са били, но същевременно и да не си затварят очите за такива зверства, било то от страна на цигани или българи. За съжаление в повечето случаи са замесени цигани и това няма как да се прикрие. Нашето послание е „Не на терора и насилието“, каза Ружинов.

Председателят заяви, че ако пострадалият има нужда от парична помощ за лечението си, ще направят всичко възможно да се организира благотворителен концерт за събиране на средства.

„Фокус“ припомня, че по-рано днес Районният съд в Смолян се произнесе двамата мъже, които нанесоха жесток побой на 27-годишният Георги Кадиев да останат с постоянна мярка „Задържане под стража”. Определението може да се обжалва на 14 юли пред Окръжния съд. Обвиняемите са неосъждани, неженени и са от родом от села в Хасково. Единият е с инициали М. С. и е с основно образование, а другия – С. С. е със средно образование.

„Съдът се произнесе като взе най-тежката мярка спрямо двамата обвиняеми – „Задържане под стража” до приключването на съдебния процес. Съдът прецени, че е налице обосновано предположение за извършените от тях две престъпления и че има опасност да се укрият от правосъдието”, коментира районният прокурор Георги Карпаров. Двамата мъже – на 21 и 23 години, бяха задържани от полицията веднага след побоя, станал на 6 юли, около 13.00 часа, в района на Строителния техникум в кв. „Устово”.

Източник: Агенция „Фокус“