Над 200 смелчаци нагазиха ледените води на река Тунджа в Калофер (ВИДЕО)

Над 200 смелчаци нагазиха тази сутрин в 8 часа в ледените води на река Тунджа в Калофер. Четвъртокласникът Драгомир Славчев от града на Ботев излезе с кръста от реката. 10-годишното момченце за пръв път участва в ритуала, но в семейството му има традиция. Майка му Мария обясни пред Карлово ТВ, че по-големият брат на Драгомир от 6-годишен се потапя в ледените води на реката.

Тази година мъжкото хоро е многобройно, като сред смелчаците, осмелили се да влязат във водата бе и ловецът на бежанци Динко от Ямбол. Той от снощи е в Калофер и е подгрял с червено вино.

Най-малкото детенце, което присъства на ритуала в Калофер е едногодишният Никола Георгиев от Пловдив. Бебето е тук заедно с майка си и баща си, които заявиха пред репортера ни, че държат да възпитат първото си чедо в български християнски традиции. Още докато детето не е било родено, младото семейство е мечтаело да има син и да бъде кръстен в Калофер край река Тунджа на този ден.

Днес, веднага след ритуала на мъжкото хоро за Богоявление, Никола прие светото тайнство на кръщенето в църквата „Свети Архангел Михаил”. От храма започна и празника на калоферци. Там бе отслужена и тържествена литургия.

В Калофер бе пълно с хора, които прииждат от всички краища на България. Млади мъже от Петрич, от София, от Благоевград и другаде нагазиха в ледените води на Тунджа. Тук дойдоха и французи, сред които имаше и дипломати. Чужденците не посмяха да се хванат на хорото, но искрено се радваха и аплодираха българските мъже.