Над 400 000 са онкоболните в страната. Москов е разрушил цялата система на лечение в онкологията

„В България има повишена онкозаболеваемост в дисонанс с европейските и световни тенденции“.

Това заяви проф. Лъчезар Аврамов от БАН пред медиите, цитиран от Канал 3.

Той каза, че няма реална статистика на онкоболните в страната, като според реалните данни техният брой е над 400 000 души. Заедно със засегнатите семейства от тази болест, това прави около 1,5 милиона българи.

Обърканата бюрократична здравна администрация пречи на лекарите и обрича онкоболните пациенти. По думите на адвокат Анели Чобанова Петър Москов е извършил сериозно престъпление, като е заличил регистъра с онкоболните в страната.

„В момента онкоболните не се регистрират, тоест данните не са точни. Тези хора няма как да се лекуват, след като не са регистрирани“, каза адвокат Чобанова.

Всяка година в България се откриват нови 38 000 онкоболни, като 20 000 от тях умират. Смъртността е голяма поради неадекватното и прекалено бюрократично усложнено лечение на онкологичните болести у нас.

„Какво да правят останалите? Онези, които са в периферията и не могат да дойдат в София, и да се лекуват в чужбина. Ние апелираме за адекватно лечение, профилактика и скрининг на онкоболните хора“, заяви Чобанова.

На фона на всичко това Петър Москов е разрушил цялата система на лечение в онкологията, като пътеката за палеативна грижа за терминално болните трае само 20 дни.

„Толкова ли трае човешкият живот – на хората, които са безнадеждно болни, че да им се каже, че трябва да живеят само 20 дни“, възмутено пита адвокатката.