Над 50 граждански организации към властта: Оттеглете подписа под Истанбулската конвенция!

Над 50 граждански организации поискаха от управляващите страната ни да заяви своята позиция против предстоящото ратифициране на Истанбулската конвенция от Съвета на Европейския съюз.

“В случай че това не стане и запазите мълчание при обсъжданията,

Вие безусловно и мълчаливо ще се съгласите Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана, като по този начин пренебрегнете решението на Конституционния съд,” посочват организациите в писмото си, цитирано от БНР.

Европейската комисия работи активно за присъединяването на Европейския съюз към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

През септември България е уведомила на ниво работна група, че няма правна възможност да ратифицира конвенцията, тъй като Конституционният съд я е обявил за противоконституционна. Страната ни до момента не е съобщила какви действия възнамерява да предприеме, вследствие решението на съда.

В писмото организациите задават въпрос каква позиция страната ни ще вземе, относно ратификацията на Конвенцията от ЕС, при предстоящите обсъждания. Предстои да стане ясно дали България ще се обяви против присъединяването на Европейския съюз към Конвенцията от Истанбул, съгласно решението на Конституционния съд или ще даде зелена светлина с мълчаливото си съгласие.

“Подписването на Истанбулската конвенция от страна на България произвежда правни последици. Такъв подпис дава основание Съветът да договори присъединяването на Европейския съюз към Истанбулската конвенция. Следователно изразяването на интерес чрез подписването създава правно основание за преговорите за присъединяване към ЕС”, се посочва още в писмото.

Адвокат Диньо Бозаджиев от Сдружение “Гражданска инициатива Справедливост” коментира темата в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР. Той обясни тънкостите на процедурата, според която трябва ясно да заявим, че няма да ратифицираме конвенцията, тъй като през 2016 година сме я подписали.

„Ако не го заявим, вече няма да можем да го оспорваме. Това означава намерение за ратификация. После сме решили, че това няма да се случи. Ако заявим решително нашето становище, това означава анулиране на предишния ангажимент. Ако не вземем отрицателно становище сега, това ще означава, че потвърждаваме предишното си съгласие. Това е единственият начин да реагираме, за да не се случат нещата, за които КС заяви, че противоречат на нашия начин на живот. Неминуема ще се получи конфликт с ЕС, но ние сме все пак суверенна държава“, подчерта адв. Бозаджиев.

Източник: БНР/Епицентър.бг