“Наглите”: Отвличанията са дело на барети, работещи за Борисов или Цветанов

Припомняме ви интервю от бТВ на 14.04.2011

Двама от обвинените в организирането и извършването на знакови отвличания у нас в последните години застанаха пред камерата на bTV, макар и с гръб, за да дадат първото си интервю от Централния сфийски затвор.

Даниел Димитров – Релето и Радослав Лебешковски от групата на “Наглите” са подсъдими за похищенията на Ангел и Камелия Бончеви, Румен Гунински, Киро Киров, Михаил Краус и още шест случая.

Според обвинителния акт Релето е човекът, които е карал колите при извършването на повечето престъпления. Лебешковски пък е участвал в отвличането на Илиян Цанев и семейство Бончеви. Освен това той е наел къщата в Бистрица, в която са отрязани два пръста на Ангел Бончев и в която, след неговото освобождаване, е държана съпругата му Камелия.

Релето и Лебешковски казват, че имат законен бизнес.

Първият въртял търговия със стари автомобили, а вторият имал транспортна фирма. Подобно на повечето подсъдими и те не признават вина. Твърдят, че нямат нищо общо с престъпленията, в които са обвинени и че са “натопени” от защитения свидетел по делото – Валентин Михайлов-Ихтиманския. Самият той е направил самопризнания за пет или шест отвличания, но никога не е подвеждан под отговорност, заяви Релето.

Михайлов не е първият член на престъпната група, който се спасява от наказателна отговорност срещу показания. Най-популярният подобен пример е Велин Добрев, на чийто разказ се крепеше обвинението срещу Красимир и Николай Маринови за поръчката на три убийства.

“Има СРС-та на разпита на Валентин Михайлов. Там прокурорът

Бойко Найденов му казва: “Ако помогнеш и свидетелстваш, няма да имаш проблеми и с другото дело”.

Даже Михайлов казва: “Има още един човек, когото искам да прикрия. И Бойко Найденов казва: “Добре, не го казвай тогава”. Всичко това го има записано”, каза още Димитров.

Найденов отказа да коментира думите на “хора, който в момента са в ареста по обвинения за тежки престъпления.

Той твърди, че е отказал сделка с МВР. Главният секретар на ведомството Калин Георгиев и Станимир Флоров му предложили да потвърди “едни показания”, за да остане под домашен арест. Той обаче е категоричен, че не може да натопи невинен човек.

“Искаха да свидетелствам срещу други хора, които след месец задържаха по “Октопода” – Алексей Петров, Антон Петров, Валентин Янев”, казва още Релето.

Той и Лебешковски не само се обявяват за невинни, но и твърдят, че знаят кои са истинските виновници за отвличанията.

“Всички са убедени, че това е някакъв отряд, сформиран от бивши или може тогава действащи барети. Накиснати са много хора в това дело, за да се прикрие група, която може да работи за Бойко Борисов или за Цецо Цветанов.

И вече като стана премиер, Борисов каза: “Това са хората”. Неговите хора се прибират, спират отвличанията и край. Когато му е било удобно да има отвличания е имало, сега вече е премиер и няма отвличания”, заяви Лебешковски.

Противоречива теза, която обаче е опровергана още преди ареста на групата. И то от самите похитени.

Източник: бТВ