Наглост! Докато са във ваканция депутатите ще вземат по 5344 лв. заплата

Родните ни депутати съвсем нагло си гласуваха цял месец ваканция до президентските избори на 6-ти ноември. Те си оправдаха голямата ваканция с това, че парламентът може да не работи, но те ще работят, понеже комисиите ще заседават. От bTV изчислиха, че за времето, което са си определили за ваканцуване всеки депутат ще получи минимум от 5344 лв. заплата.

Как се стигна до това, че един народен хрантутник да получава толкова много пари, а в същото време да бездейства. От bTV обясниха как се формира заплатата на депутата. Тя се формира, като средната месечна заплата в обществения сектор се умножи по 3, като за последните три месеца тя е била 975 лв. От тук следва, че основната заплата на всеки депутат е 2925 лв.

Освен основната им заплата от 2925 лв., всеки депутат получава и по още 15% от заплатата си за участието в комисия, което прави 439 лв. Към получената заплата се прибавя и 30 лв. за всяка година трудов стаж. При тези условия един депутат получава всеки месец по 3394 лв., като се има предвид, че всеки депутат участва минимум в две комисии и почти няма депутат само с една година стаж.

Но дотук не свършва охранването на депутатите с народната пара. Всеки депутат получава безотчетни 2/3, които са в размер от 1950 лв. Така минималната сума, която вземат на месец народните хрантутници става 5344 лв.

Председателят на парламента пък получава 155% от основната заплата на депутата, което прави 4534 лв. заплата на месец. С 10% по малко получават заместник-председателите, което прави 4241 лв. заплата на месец.