Най-големият прогрес на България през последните столетия е постигнат, когато няма парламент, няма партии, има еднолично управление и министри-експерти

Огнян Герджиков е професор по гражданско и търговско право, преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Два пъти депутат и председател на 39-то Народно събрание. Служебен премиер (2017) в кабинета на президента Румен Радев.

Носител на орден „Стара планина“. 

– Проф. Герджиков, вие отдавна алармирате за качеството на законодателните промени в сегашния парламент. Като наблюдавате случващото се обаче чува ли ви някой? Примерите от европейските избори насам са две отхвърлени вета на президента, намаляването на партийните субсидии, сега се готви отмяна на машинното гласуване.
Да започнем със субсидиите. Как си обяснявате драстичното им орязване, съчетано със зелена светлина за спонсорство от страна на бизнеса?

– Струва ми се, че това е грешка. Грешка, която вероятно ще бъде поправена. За българските условия подобна практика е като „ела, вълчо, изяж ме“. Рисковано е законодателната власт да бъде подчинена на мощни икономически групировки, които ще могат да си поръчват законите. Подобна възможност силно ме притеснява.

Ако това беше в Германия, опасността би била по-малка. Ако беше в скандинавските страни – също. За съжаление, ние, българите, сме устроени различно и трябва да минат много, много години, за да придобием манталитът, който да ни позволи да не се страхуваме от подобни неща.

Ще се отвори вратата бизнесът да влияе силно върху политиката. Това ще е сериозен удар и върху по-малките партии и многопартийната система, тъй като малките партии трудно ще могат да виреят със символично финансиране. На тях няма кой да дава пари, тъй като не може да се разчита малка партия да прокарва интересите на бизнеса.

– Кога смятате, че грешката ще бъде поправена?

– Вероятно след като мине тази бюджетна година и започне подготовката за следващата. Но не мога да съм сигурен, разбира се.

– Отпускането на парите е свързано с бюджета, но има и политически елемент – няма ли да се удари БСП за местните избори, после ще върнем старото положение?

– Струва ми се, че да. Това е скрит удар, добре премерен и изчислен.

– Гласуват ли се лобистки поправки и сега?

– Отдавна имаше идея за изработване на закон за лобизма. Минаха вече повече от 10-15 години. Но не е лесно да се направи. Винаги е имало опити за лобизъм. Въпросът е този лобизъм да бъде в регламентирани граници, за да може да се знае кой търси подобни законодателни решения, какво се цели. Деликатен въпрос.

– Единадесет лева на глас беше висока субсидия и хората с право недоволстваха. Промяна трябваше да има, но в разумни граници. Колко според вас трябва да са държавните пари?

– Въпрос на разчети. Има финансисти, които могат да изчислят колко са необходимите средства за нормалното съществуване на една партия. Но един лев наистина е крайност. Не обичам крайностите и лутането между тях. Това показва нестабилност във вижданията и в държавническото управление.

– Един лев за глас беше предложение, подкрепено на всенародно допитване. Не са ли референдумите нож с две остриета? Къде е отговорността на политическия елит при подобни фундаментални въпроси, които засягат сърцето на политическия процес?

– Не е случайно, че в закона за референдумите има ограничения по какви въпроси да се пита народът. Давал съм този пример: ако питате народа дали иска двойно да се увеличат заплатите и пенсиите и да се намалят двойно данъците, огромна част от хората ще кажат „да, колко хубаво“. Но след година държавата ни ще фалира.

– Машинното гласуване бе наскоро въведено, сега се отменя за местни и парламентарни избори. Виждате ли логиката на това предложение сега?

– Това е нещо, с което не мога да се примиря! Проба-грешка, проба-грешка! Не се прави така. В закона за нормативните актове е казано, че трябва да се прави оценка за въздействие. Трябва да се предвиди какво въздействие ще има едно или друго законодателно решение. На практика това не се прави в огромен брой случаи. Не може да се действа на принципа „дайте да видим какво ще стане“.

Има опит на десетки и десетки страни по света – повече или по-малко демократични – където са използвали машинното гласуване. В Европа е имало немалко държави, където са гласували с машини, но са се отказали. Има го единствено в Белгия. Нека се проучи опитът на демократичните държави. Защо са се отказали? Къде са рисковете? Какви опасности има  – много е скъпо или са възможни фалшификации?

Има специалисти в материята, които трябва да отговорят на тези въпроси. Но не може да приемаме и отменяме текстове, които ни хрумват в един или друг момент. Утре ще кажем „дайте да изпробваме електронното гласуване“ и ако не ни уйдиса, да приемам гласуване с писма, както е в Австрия, например. После да се окаже, че пощите не могат да си свършат работата и пак не става!

Извинявайте, това не е сериозна държава! Сериозната държава иска предварителни проучвания и оценки на хора, които са експерти в съответните области. Ние си играем като абсолютни самодейци и се опитваме да управляваме по метода „проба-грешка, проба-грешка“.

Това е игра на криеница с хората, което вече ме вади от равновесие! Признавам си.

– Подчерта се тези дни, че в Европа, с изключение на Белгия, нямало машинно гласуване. Но в Европа няма и търговия с гласове в такива мащаби, каквито се предполага, че има в България. Машините няма ли да редуцират подмяната на вота?

– Не зная защо е премахнато машинното гласуване в страните, които са го използвали. Има хора, които са специалисти и могат да влязат в дълбочината на материята.
Вярно е, че е изключително грозно купуването и продаването на гласове у нас. Отвратително явление. Признавам си, че аз поддържам позиция, която не звучи демократично, но дълбоко вярвам в нея. Трябва да се отнеме правото на глас на неграмотните хора. Категоричен съм! Това е мимикрия на демокрация – да дадем право на глас на този, който не може да си напише името и той да определя как да се управляваме. Защо?! Било демократично. Кое е демократичното, бих попитал аз. Ти не можеш да четеш и да пишеш и ще си продадеш гласа за 50 лева.

Търговията се случва, защото сме дали тази възможност на хора, които не изпълняват конституционното си задължение да учат до 16-годишна възраст. Ако не го изпълняват, не трябва да имат право да определят как да се управлява държавата ни.

Държавата трябва да се управлява от грамотни хора. Това е дълбокото ми убеждение. Другото е демагогия и игра на демокрация. Не зная друга страна от Европейския съюз, където има толкова много неграмотни хора.

– Промените в Изборния кодекс все ги правим преди избори. Защо?

– Български патент. И няма кой да зашлеви шамар на законодателя и да му каже, че не може преди всеки вот да се променят законите.  Абсолютно безобразие. Законът действа от 2014 година и се е променял средно по четири пъти на година.

Чудя се как ни ги е срам депутатите?! Те би трябвало да се срамуват, но продължават да го правят по един и същи начин.

– Отлагателните вета на държавния глава се отхвърлят като по команда. Защо? Не обезценява ли парламентът сам себе си, вместо да вреди на рейтинга на президента, ако има такава цел?

– Трябва да признаем, че това не е патент на сегашното управление. Така е горе-долу от зората на демокрацията при нас. Когато президентът наложи вето, управляващите се мобилизират, за да го отхвърлят. Сегашните управляващи следват модел, който не приветствам, но той съществува от почти 30 години.

– Отмяната на машинното гласуване е само един от многото примери за законодателство, което непрекъснато се променя. Не е ли стабилното законодателство основата на демократичния процес, проф. Герджиков?

– И не само на демократичния процес. Това е основата на една стабилна икономика. Инвеститорите бягат оттам, където няма предвидима среда.
Предвидимата среда е основно законодателна. Бюрокрацията и непрекъснатите промени в законодателството отблъскват инвеститорите – и чужди, и наши. Мои приятели бизнесмени споделят, че не смеят вече да инвестират в България, защото правилата се менят непрекъснато и то по време на играта.

Дадох веднъж следния пример: какво ще кажете, ако се играе мач и в 89-ата минута се обяви, че головете, вкарани с глава, не се зачитат.
По подобен начин действа и нашият законодател и така разплаква фамилиите на хора, които искат да инвестират, но правилата се променят в движение – теглил си кредит, плащаш лихви и с удар под кръста те вкарват във фалит.

– Как стана така, че 30 години след промяната отново говорим за правова държава, за законодателна сигурност?

– Не е даден път на професионализма. В БАН има великолепни специалисти във всички области. В Софийския университет – също. Това са експерти и учени, които трябва да бъдат търсени, когато се създават правила в съответните области. Но не ги търсят. Политиците се интересуват само от това да си прокарат вижданията и да спечелят пак изборите.

– Избирателната система и конституционният модел ли са виновни за селекцията на елита? Или отговорност носят и партийните централи и лидери?

– Когато бях млад, си представях, че в парламента е събран цветът на нацията. След това от собствен опит констатирах, че не е точно така. Няма как да е така.

Най-големият прогрес на България през последните столетия е постигнат след преврата през май 1934 г., когато разрухата е била огромна. Няма парламент, няма партии, има еднолично управление и министри-експерти. През 1939 година България вече е сред водещите икономически сили в Европа. Примерът е екстравагантен и не е възможно това да се случи отново. Но показва, че парламентаризмът има своите недостатъци. Има обаче компенсаторни механизми, чрез които те могат да бъдат избегнати. За жалост, не се използват.

Преди 1989 г. законите се изработваха много по-грижливо. Не искам да се връщаме към това време, но искам да подчертая, че към Държавния съвет имаше съвещателен орган от най-добрите юристи на България и той не можеше да бъде прескочен.

Сега всеки гледа да избегне и съгласувателната процедура, ако може. Със законодателната инициатива на отделни народни представители тя се заобикаля.
Не съм убеден дали всеки народен представител трябва да има законодателна инициатива, а президентът да няма. Странно е като решение.

– На старта на сегашния парламент медиите отбелязахме, че юристите са малко, но пък приветствахме създаването на Консултативния съвет по законодателството, който вие оглавихте. Трябваше да консултирате депутатите за проектозаконите. Но стигнахте до задънена улица. 

– Така е. Съветът просъществува няколко месеца. Подготвихме две становища и повече не ни потърсиха.

– Има още един въпрос, който отчетливо излиза напред – за апатията на гражданите. Имате ли и Вие впечатлението, че лесно се примиряваме със случващото се напоследък?

– Да, долавя се примирение с неща, които не би трябвало да ни държат равнодушни. Липсва достатъчно будна гражданска съвест. Помним какъв възторг имаше в първите месеци след 10 ноември 1989 г. и морето от хора по бул. „Цариградско шосе“. Те осъзнаваха какво става и искаха промяната. Сега може би не искат нищо да се променя. Как иначе да си обясня липсата на активност?

Източник: Епицентър.БГ