Най-големият шпионски провал в САЩ за столетия

Задигнати са около 25 милиарда страници секретна, свръхсекретна и незнайно колко секретна документация.

Джулиан Асандж с неговия „Уикилийкс“ и Едуард Сноудън с разкритията му се оказаха дребни шпиони на фона на новата звезда – Харолд Т. Мартин III.

Той е бивш сътрудник на фирмата „Booz Allen Hamilton“, която обслужвала Агенцията за национална сигурност на САЩ. Не между другото – и Сноудън е бивш неин служител.
Днес в Балтимор започва процесът срещу шпионинът на века. Според някои експерти това е най-значимото изтичане на информация от американски секретни служби на САЩ за цялата им история.

От обвинителния акт се разбира, че Харолд Мартин е откраднал минимум 50 терабайта класифицирана информация, както и 6 кутии документи на хартия.

За справка: един терабайт информация образно може да се представи с 1 млн. книги по 500 страници всяка! Т.е. става дума за 25 милиарда страници. За сравнение – Фондът на нашата Народна библиотека „Кирил и Методий“ е 7 997 хил. единици с под 3 милиарда страници книги, вестници, списания, архивни документи и т.н.,)

Част от тази информация е с гриф „свръхсекретно“!

Задигната били и свръхсекретни „конкретни оперативни планове срещу известен враг на Съединените щати“ – според правителството. Счита се, че евфемизмът „известен враг“ визира основния противник на САЩ – Русия.

Харолд Мартин е докопал и свръхсекретни хакерски инструкции (макар и не последна версия, а от 2013 г.). Те са били предложени за продажба в мрежата и закупени от анонимна група.

Задигнал е и личните данни на неизвестен брой служители – дълбоко засекретен персонал на Агенцията, както и флашки с информация, дигитални устройства, цели компютри и др. Някои от тези вещи са били открити при обиска на къщата му на 27 август в един навес. (Господи, а това е най-секретната шпионска служба на САЩ! Как ли ги и изнесъл и какъв е въобще пропусквателният режим?!)

Забележителното е, че ФБР и американската прокуратура засега не са го обвинили в шпионаж, а само в кражба на секретна информация и неправомерно нейно използване. Прокуратурата обаче е заявила, че ще разшири обвинението и в шпионаж. Имало данни, че Мартин контактувал с неназовани хора на руски език и че е теглил информация на руски език.

По някои данни този теч е продължил над 16 години, преди да започне разследване покрай една публикация в мрежата.

Счита се, че Харолд Мартин е „звезда“ в криптирането и сложни комуникационни техники за достъп до мрежата и компютри, без да се оставят никакви дигитални следи
От края на 2014 Харолд Мартин ІІІ е работил и за Пентагона по методите на бъдещите кибервойни.

Мартин е 51-годишен, доктор на науките по информационни системи и икономика. Бил е сърдечен, ала въздържан към хората, макар че е имал приятели. Той е ветеран от военноморските сили, чудат и работохолик.

В средите му е известен и популярен като върл националист, съвсем краен патриот.

Григор Лилов, Фейсбук