Най-скъп ни е токът в ЕС, а сме най-бедната страна

Борсовата цена на тока у нас вече е най-високата в целия ЕС,сочи статистиката. Тя се плаща от бизнеса, но ще доведе до инфлация на всички продукти.

Само за последните 2 седмици на април поскъпването им е 4% по данни на стоковата борса.

„НЕК е отговорна компания и спазва законите в страната, най-вече Закона за енергетиката, решенията на КЕВР и ангажиментите към ЕК във връзка с делото „БЕХ Електричество“, заяви на специална пресконференция днес изпълнителният директор на НЕК ЕАД Петър Илиев. Брифингът е в отговор на вчерашното отворено писмо на национално представените работодателски организации в Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ – АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП до минирстъп председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова във връзка с поредния ценови скок на елеектоенергията, търгувана свободно през Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, предаде 3e-news.net.

„Изговориха се доста неща, не само против мен, оставката е най-малкият проблем, но и за организирана престъпна група, което просто е доста неприятно“, коментира Петър Илиев.

„За първи път от доста години преминахме не напълно, но към свободен пазар. Този пазар се оказа голямо предизвикателство, както за производителите, така и за големите потребители и търговците на електрическа енергия“, заяви изпълнителният директор на НЕК. „До преди приемането на закона се работеше на платформи на производителите, на АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и „Марица Изток“ 2. Сключваха се двустранни договори“, припомни той.

„От 1 януари 2018 година това вече е забрането със закон. Цялата енергия се търгува на Българската независима енергийна борса“, поясни Петър Илиев и допълни: „Голяма част от потребителите и производителите се оказаха в едно тежко положение. На нас ни беше вменено да продаваме на свободния пазар на ВЕИ, които не можеха да си продават сами енергията. НЕК трябваше да ги реализира на свободния пазар, не на регулирания“. „Това за нас беше голямо предизвикателство. Мисля, че се справихме добре“, каза още изпълнителният директор на НЕК.

Той обясни, че когато се говори за свободен пазар, не се познава механизма за подаване на търговските графици. В съответствие с него НЕК е подал на свободния пазар да се доставят 837 хил. мвтч на борсата от юли 2018 г. до 5 май тази година включително.

По задължението на НЕК по делото БЕХ електричество има изискване Общественият доставчик да продава между 500 и 700 мвт на час в сегмента „Ден напред“ при начална цена от 44,10 лв. на мвт. Правим го, въпреки нежеланието ни за това, заяви Илиев. Той добави, че този ангажимент се изпълнява и такива количества електроенергия на тази цена ще се продават до 2020 г. НЕК е отговорна компания испазва законите в страната, разпорежданията на Министерство на енергетиката, на КЕВР, както и на ЕК по делото за БЕХ електричество, припомни Петър Илиев. Припомняме, че наскоро енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че предлаганите на свободния пазар количества ще се увеличат на 900 мвт. на час.

Източник: 19min.bg