Най-бедни сме в Европа, а плащаме едни от най-скъпите хранителни продукти

Най-бедни сме в Европа, но пък плащаме едни от най-скъпите хранителни продукти.

Оказва, че страната ни е на трето място по най-скъпа храна.

Това показва експеримент с пет основни продукта – мляко, яйца, олио, сезонен зеленчук и хляб в Лондон, Ница, Рим и Благоевград.

Първа спирка из Европа е луксозният курорт Ница във Франция. Продуктите са зеле, мляко, яйца, хляб и олио. Веригата е среден ценови клас. Хлябът е 2 евро, яйцата са евро и 80 цента за 6 броя, което прави 30 цента за едно. Олиото е на промоция, но единичната цена е близо 3 евро. Цените може да варират, но стоките от първа необходимост излизат по средно 10 евро и 75 цента или малко над 20 лева, предаде blagoevgrad24.bg.

Причините, поради които цените в Италия са поскъпнали с 3% са двете години на рестрикции и нисък оборот за икономиката, високи цени на енергийните източници на международните пазари, недостиг на основни суровини. Така например ако до преди 2 години за пица и халба бира е трябвало да платим 10 евро, към момента цената е далеч по-висока.

Цените на яйца, прясно мляко, олио са сходни с Франция, но сметката е с повече от евро по-малко. В Англия пък разнообразието е голямо за всеки джоб. Олиото е малко над паунд, същото важи и за останалите продукти. В един от хранителните магазини в Благоевград олиото е 3,50 лв., а зелето – 1,50 лв. за килограм. В Италия и Франция покупката на зеле, яйца, мляко, хляб и олио щеше да ни струва 20 лева, в България струва 12, а в Обединеното кралство 10. Така се оказва, че България е на трето място по най-скъпи продукти.

Източник: Petel.bg