Накрая ще се стигне до коалиция между ГЕРБ и БСП

Реформаторския блок няма никакъв шанс да направи правителство, смята социологът Васил Тончев. Извънредните парламентарни избори вече са неизбежни.

Най-вероятно те ще бъдат след около 5 месеца, а от тази гледна точка всички ходове на основните политически лидери, включително и на президента Плевнелиев, някак си стават логични, отбелязва Тончев в коментар за „Стандарт“.

„Голяма част от хората, които ще бъдат ангажирани около мандата, даден на РБ, ще се влеят в първото служебно правителство, което ще бъде назначено от Плевнелиев – пояснява шефът на „Сова Харис“. – И всичко това ще бъде направено, за да се създадат условия за новия десен проект, който възниква и ще търси популярност.“

В едно бъдещо правителство след предсрочните избори е възможно БСП да имат доминираща роля. Поне по предварителните нагласи в момента сред хората, има известен паритет между подкрепата за ГЕРБ и за социалистите и тя е някъде около 1 милион избиратели, пише Васил Тончев във всекидневника. Той продължава:

„Това значи, че и двете партии ще станат много трудно заобиколими за съставянето на кабинет от коалиция, в която те не участват. Моето лично мнение е, че най-накрая ще се стигне до широка коалиция, която да бъде съставена от двете най-големи партии и да се мине през такъв период, който да доведе до известна стабилизация на страната.“/Дир.бг