Налагат ни задължително гласуване

Депутатите ни налагат задължително гласуване

Депутатите спечелиха и те заедно със своите си партии ще се радват на това, че вече ще ни карат насила да гласуваме за тях, чрез измисления мутрозакон за задължително гласуване.

Законът за задължително гласуване стана вече факт и на президентските избори на 6 ноември ще бъдем задължени да гласуваме за президент, но е предвидено и да имаме право на наказателен вот. В бюлетината, освен гласуването за президент е включен и вариант „Не подкрепям никого“.

В случай, че не отидем до избирателните урни да гласуваме в два поредни избора, ще ни наказват, като бъдем заличени от избирателните списъци. Обаче са ни оставили една вратичка, за да можем отново да станем примерни и съвестни граждани в гласоподаването. Дори и да бъдем заличени от избирателните списъци, ще може да подадем искане пред общинската комисия, за да бъдат възстановени правата ни. Така ни се опрощават греховете и ще можем радостно да се запътим към изборните урни и да гласуваме.

Гражданските организации веднага реагираха на поредния мутрозакон приет от самозабравилите се депутати. Според тях не може задължително да бъде гласуването, понеже това е личен избор на волеизявление и не подлежи и по Конституция на задължителното му упражняване!

Обаче какво значение има дали ние гражданите на Република България искаме или не искаме, като 240 депутата си решават каквото им хрумне, а нас не ни имат за хора, а ние искаме да ни имат за фактор при вземането на такива важни решения.

Задължителното гласуване ще налее още пари в партиите

Най-голяма полза от задължителното гласуване имат партиите, понеже така ще им се увеличат гласовете, а оттам ще им се увеличат и субсидиите. В България партиите ще получат 143 млн. лв. за четири години от последните парламентарни избори през 2014 година. Това значи, че през следващите парламентарни избори субсидиите им ще скочат поне 2-3 пъти. Самата система на субсидирането на политическите партии не е прозрачна, като парите от субсидиите не се отчитат никъде, къде отиват и за какво се използват. Те са се превърнали в доходоносен бизнес, който на практика води до затъването на страната още повече.

Акад. Петър Иванов критикува задължителното гласуване и казва, че това е „далавера“ за още 150 млн. лв. от субсидии. „Според мен задължителното гласуване е тъпа утопия, измислена от болен мозък. То е нов социален институт, напълно непознат у нас, който в същността си е чужд и ненужен, представлява пълна глупост, замислен е като поредна кражба на обществени пари, като грандиозна далавера.“, добави акад. Петър Иванов.

Депутатът Велизар Енчев тръгна срещу партийните субсидии, които в България са най-високите в целия ЕС. „Със субсидия от 11 лева, което прави пет евро и половина, ние имаме най-високата държавна субсидия за политическите партии, а сме най-бедната държава в Европейския съюз“., подчерта Енчев.

На този етап най-лесни за манипулиране са хората, които нямат дори и основно образование. Тези хора много лесно може да ги подкараш, като стадо към урните, ако им кажеш, че държавата вече ги задължава да гласуват. Досега вотът на голяма част от тези хора беше купуван с пари в брой или с хранителни продукти. Сега обаче техният вот става задължителен и депутатите се оправдават, че видиш ли по този начин нямало да бъде купен. В действителност обаче ще се получи нещо съвсем различно, като надпреварата за купуването на гласове ще стане още по-ожесточена.