НАП с бърз достъп до банковите ни сметки от началото на 2017 г.

Поредното издевателство на ГЕРБ към гражданите на България, като този път дават на НАП достъп до банковите ни сметки, за да събират задължително неплатените здравни вноски, заедно с лихвите по тях.

Новата простотия на ГЕРБ влиза в сила от 1 януари 2017 година, става ясно от публикация във в. „Труд“, която цитира част от програмата за управление на кабинета Борисов.

Според данни на Националната здравноосигурителна каса около 1,3 млн. души са здравно неосигурените в България в края на 2015 г., заедно с тези в чужбина са над 2 млн. души. Като техният брой е намалял спрямо 2014 г. с над 86 000 души. От 1 януари 2017 г. ще започне поголовно издивателство над тези хора, като НАП ще се рови в сметките им със спестявания, за да ги задължава да си плащат здравните вноски. Това обаче няма да важи само за здравно неосигурените, но и за тези, които имат неплатени здравни вноски назад във времето.

Министерството на финансите възнамерява да намали дела на несъбраните осигуровки с 10% на година. По този начин обаче държавата нарушава банковата тайна на хората, които са с неплатени здравни вноски. Самото неплащане на здравни вноски не е престъпление, а банковата тайна може да се свали само след съдебно решение.

Не само НАП ще имат достъп до банковите ни сметки, но и ДАНС, МВР и ГДБОП (Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“). Целта е да се събират данъци, задължителни осигурителни вноски и подобряване на събираемостта на публичните вземания.

Идеята е на големия мозък Владислав Горанов, който се оплаква, че справките за сметките на длъжниците ставали трудно, понеже администрацията трябвало да изпраща запитване до всяка банка в България. Чрез новия закон се цели администрацията да бъде улеснена, като банките ще трябва всеки месец да изпращат данни с номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица.

Разбира се новата простотия на ГЕРБ е направена така, че да засегне социално слабите българи, а не тези, които управляваха и крадоха държавата 26 години.