Нашият живот зависи от нашите политици, искаме ли го или не, защото живеем в демократична страна

ГЕРБ поема линията на подкопаване доверието в изборния процес.

Това каза за предаването „Това е България“ по „Радио Фокус“ социологът Кънчо Стойчев.

Той обясни, че предходните избори за членове на Европейски парламент са били шампионски по отношение на контролирания вот и се е стигнало до ситуация, при която някои социологически изследвания отразяват по-точно настроенията в обществото, отколкото изборният резултат.

“Купуването на гласове, което не е ново явление, новото е, че беше направено по един съвършено безпардонен начин на последните избори. И вероятно притеснени от факта, не вярвам ръководството на ГЕРБ да няма представа какво точно става в страната, независимо каква публичност придават. Вероятно опасения, че ГЕРБ е велик и способен да печели по честен начин от тук нататък избори. Да се пипат изборни правила броени месеци преди избори е диващина от гледна точка на изборния процес“, добави експертът.

Кънчо Стойчев каза още, че няма основания да се пипат изборните правила, особено броени месеци преди местния вот. Социологът добави, че машинното гласуване е въведено със закон, а лошата му работа се дължи на администрацията на управляващите.

Правителството има множество възможности за парламентарна поддръжка, обясни още Кънчо Стойчев. Според него Борисов има достатъчно резерви в парламента и ако отпаднат 5 или 10 депутата, които подкрепят правителството, те лесно могат да бъдат заменени и нямат значение за парламентарното мнозинство.

Социологът добави, че позицията на ДПС относно машинното гласуване няма да промени позициите им по други въпроси. Според него, ако се стигне до разпад на коалицията „Обединени патриоти“, няма да има нови избори, а политическият живот в България е напрегнат и липсва вътрешно национален диалог.

„Същевременно беше нанесен огромен популистки удар по българската политика заради цялата игра с единия лев субсидия. Не стига, че българският избирател ненавижда своите политици – това е едно на ум, но ние трябва да разберем, че нашият живот зависи от нашите политици, искаме ли го или не, защото живеем в демократична страна. И обществото трябва да плаща на тези политици, защото политиката е високопрофесионална дейност. И в наш интерес е да имаме професионалисти в политиката, които са независими“, обясни той.

Кънчо Стойчев каза още, че сравнение между българската изборна система и тази на САЩ относно субсидиите не е възможно, защото това е съвсем различна страна със съвсем различни традиции. По негови думи субсидирането по частен път винаги ще доведе до зависимости и по този начин управляващи и опозиция не са равнопоставени, защото управляващите винаги имат повече лостове за влияние.

Източник: Епицентър.БГ