НАТО: Готови сме за директна конфронтация с Русия

В интервю за португалската обществена медия RTP председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер увери, че Алиансът е готов за директна конфронтация с Русия, ако Москва „прекрачи червената линия“.

Отговаряйки на въпроса на водещия, Бауер увери: „Готови сме“.

В същото време той направи уговорката, че НАТО ще бъде готова да отговори, само ако Руската федерация нахлуе в някоя от страните-членки на Алианса.

Бауер подчерта, че страните членки на НАТО трябва да бъдат по-подготвени, тъй като военната инициатива вече е в ръцете на Русия.

„Фактът, че вашият враг има по-добри оръжия, не е проблем на вашия враг. Това е ваш проблем“, коментира той. В тази връзка адмиралът призна, че превъоръжаването е основен приоритет на Алианса.

Бауер припомни, че по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид миналата година Алиансът реши да създаде четири допълнителни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия в отговор на действията на Русия в Украйна.

„Това е важен сигнал за Русия… че сме подготвени, ако реши да нападне НАТО. НАТО. Това е червената линия“, подчерта председателят на Военния комитет на НАТО, цитиран от „Фокус“.

Бауер допълни още, че страните от НАТО трябва да насочат гражданското промишлено производство към нуждите на военните и изрази подкрепата си за идеята за „военна икономика в мирно време“.

Той изрази увереност, че стратегическите цели на Русия надхвърлят Украйна и че Москва иска да претендира за територията на бившия Съветски съюз.

На въпрос дали НАТО се страхува от ескалация във войната в Украйна, Бауер отговори, че докато ескалация е нахлуването на Русия в Украйна, а не желанието на последната да си върне териториите, които по право й принадлежат.

„Ако [руснаците] спрат войната днес, няма да има ескалация“, подчерта Бауер.

По-рано Бауер каза, че Русия ще остане заплаха за НАТО, дори ако нейните сили бъдат победени в Украйна.

Източник: Bulgaria ON AIR