НАТО и ЕС се готвят за война, заплашиха Русия с безпрецедентни санкции

Съединените щати, Великобритания и Европейският съюз са единодушни по въпроса за руската военна заплаха по украинската граница.

Западните лидери дадоха заявка за безпрецедентен отговор, ако Русия нападне съседката си.

В продължение на 80 минути западните лидери обсъждаха общата си стратегия при евентуално нахлуване на Русия в Украйна. Постигнаха и съгласие за налагането на „бързи“ и „безпрецедентни“ санкции срещу Москва.

Президентът Байдън беше директен – военни действия от страна на Русия могат да се случат по всяко време. Западът очаква Русия да нахлуе в Украйна, заради разполагането на близо 100 хиляди руски военни в обсега на украинските граници.

В отговор НАТО започна да привежда в готовност силите си и да укрепва отбраната на Източна Европа с повече кораби и изтребители. В допълнение Пентагона съобщи, че 8500 американски военни са поставени в повишена готовност и може да бъдат изпратени в Европа при нужда.

„Това засилва нашата готовност да ги изпратим, ако НАТО активира силите за бързо реагиране или ако възникне друга ситуация. Все още не е издадена заповед за разполагането им“, посочи говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Поставянето на военните в бойна готовност беше посрещнато с остра реакция от Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва наблюдава действията със загриженост и обвини Вашингтон и НАТО, че подклаждат напрежението.

Източник: Bulgaria ON AIR