НАТО: Русия иска да дестабилизира Балканите, готови сме да се намесим със сила

НАТО се опасява от избухването на етнически конфликт на Балканите и е готова да се намеси с военна сила.

Това пише сръбският вестник Вечерне Новости.

Сръбското издание се е добрало до документ, където се твърди, че Русия иска да се намеси на Балканите, с цел да дестабилизира няколко държави, като не се посочва за кои точно става дума. В главната щабквартира на НАТО в Брюксел са добре осведомени и имат вече разработен план за действие, ако се случи извънредна ситуация на Балканите.

В документа се посочват опасенията на Алианса, че сърбите в Република Сръбска, Босна и Херцеговина, както и Хърватия имат симпатии към Русия и може да потърсят помощ от нея. Като доказателство за тези опасения в документа се дава пример с арестуваните руски граждани в Сърби, които са били заподозрени, че подготвят преврат в Черна гора.

В документа е отбелязана и още една потенциална опасност, която вълнува НАТО. Това са гражданите на балканските държави, които са се били на страната на Ислямска Държава, Ал Кайда и другите терористични групировки в Близкия изток, и започнали да се връщат по родните си места на Балканите.

В документа се пояснява, че въпреки голямата заплаха за Балканите, от НАТО са готови за действия при всякакъв развой на събитията.