НАТО: Русия струпва още военни сили по границата с Украйна

Руското струпване на войски около Украйна изглежда продължава, въпреки че Москва обяви изтеглянето на повече сили.

Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Чухме от Москва заявки за готовност за продължаване на дипломатическите усилия, но досега не сме видели никаква деескалация на терен“, заяви Столтенберг преди срещата на министрите на отбраната на НАТО.

„Напротив, изглежда, че Русия продължава да увеличава военните си сили“, каза той и допълни, че „предстои да видим дали ще има руско изтегляне.

„Ние, разбира се, следим много внимателно какво прави Русия в и около Украйна. Това, което виждаме, е, че те са увеличили броя на войските си и още войски са на път“.

В сряда Русия заяви, че военните учения в анексирания от Москва Крим са приключили и че войниците се връщат в гарнизоните си. Ден по-рано тя обяви изтегляне на войските от границите на Украйна.

Германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт заяви, че струпването на руски войски по границата „продължава да бъде причина за безпокойство“.

„Има сигнали, които поне ни дават надежда, но е важно да наблюдаваме внимателно дали тези думи ще бъдат последвани от дела“, каза тя.

Генералният секретар на НАТО заяви, че Москва все още запазва способността си да предприеме голямо нападение срещу Украйна, а Алиансът остава подготвен за най-лошото. Столтенберг призова Москва да осъществи трайно изтегляне на силите си от границата.

„Ако те наистина започнат да изтеглят силите си, това е нещо, което ще приветстваме. Но предстои да видим. Само фактът, че има движение на сили, на бойни танкове, не потвърждава истинско изтегляне“, каза той.

Източник: NOVA