НАТО: Русия незабавно да спре провокациите си и да деескалира ситуацията

Напрежението между Украйна и Русия неизбежно ще въвлече и НАТО, ако не в бойни действия на бойното поле, то поне в словесни престрелки.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия във вторник да изтегли войските, които според Алианса Москва концентрира по украинските граници, преди извънредното заседание на министрите на външните работи и отбраната от Алианса, предава Reuters.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба отлетя за Брюксел за разговори със Столтенберг ден след като Киев обвини Кремъл, че е пренебрегнал искането му за преговори между президентите на двете страни заради концентрацията на руски сили в близост до границата на Украйна.

„През последните седмици Русия прехвърли хиляди готови за бой войски до границите на Украйна, което е най-голямото струпване на руски войски (в региона) след незаконното анексиране на Крим през 2014 г.“, заяви Столтенберг.

„Русия трябва да прекрати това военно струпване в и около Украйна, да спре незабавно провокациите си и да деескалира ситуацията“, допълни той на пресконференция с Кулеба. Украинският министър каза, че Киев иска дипломатическо решение.

Източник: Petel.bg