НДК „спешно“ дава 10 млн. лв. на „Галчев инженеринг“ за „глобална система за сигурност“

Ръководството на Националния дворец на културата (НДК) дава 10 млн. лв. на фирма „Галчев инженеринг“ ЕООД.

Строителната компания на Николай Галчев получава крупната сума за изграждане на „единна хомогенна глобална система за сигурност“ на Двореца, установи проверка на Епицентър.бг.

Документите от Агенция за обществена поръчки показват, че изпълнителният директор на НДК Ангел Митев е решил да не провежда открита процедура, а да определи победителя чрез порочната процедура „договаряне без предварително обявление“. Това означава, че покана за участие в поръчка е изпратена само до предварително определения по неясни критерии фаворит – „Галчев инженеренг“ ЕООД. От Двореца обясняват решението си с нуждата от „спешни“ действия за обезпечаването на адекватни мерки за сигурност и охрана по време на провеждането на събитията около българското председателство на Европейския съюз.

Предметът на спешно обявената обществена поръчка е „изграждане на интегрирана система, която да осъществява мониторинг и оповестяване в реално време в случай на терористичен акт, осъществен в рискови зони в централно фоайе от основната сграда на НДК; Изграждане на система за видео-наблюдение, която да осигури покритие на всички точки с необходимост от видеонаблюдение; Изграждане на система за контрол на достъпа; Изграждане на сигнално-охранителна система; Изграждане на пожаро-известителна система; Изграждане на система за аварийно гласово оповестяване; Структурно окабеляване; Осигуряване на интернет и информационна сигурност; Осигуряване на безжична (Wi-Fi) мрежа; Изграждане на локална мрежа за данни (LAN); Обновяване на телефонна система; Изграждане на изчислителна инфраструктура; Подмяна на часовникова система; Обучение на персонал и съвместно обслужване в тестов период, подробно описани в приложената техническа спецификация“.

За тези дейности, фирмата на Николай Галчев ще получи 9 996 358 лв. без ДДС.

„Галчев инженеринг“ ЕООД извършва основните ремонтни дейности на НДК. През октомври 2016 г. тя сключи договор за инженеринг на сградата за 16 549 997.99 млн. лв. без ДДС и стойност на непредвидени дейности до 10%.

Преди месеци шефът на НДК за един ден Борислав Велков разпространи и разговор с член на комисията по избор на строителна фирма за ремонта на НДК – ръководителят на сектор „Електрозахранване“ Иван Беров, според когото резултатът от конкурса е бил нагласен предварително в полза на „Галчев инженеринг“.