Не може българският пенсионер да живее със 150 евро на месец при европейски цени на хляба и тока

Твърде скъпо ни струваше влизането в Европейския съюз, та да му обърнем гръб.

Но нека не слагаме всичките си яйца в неговата кошница.

Първо България и после Европа, първо нашите интереси и после европейските, първо нашият народ и после французи, германци, холандци и други.

Тази линия, този начин на мислене вече победи в европейски мащаб. Марин ле Пен победи партията на Макрон, Салвини бие неудържимо, Орбан е на върха, Качински ликува – все хора, които искат цялостен ремонт на европейската конструкция. И тя няма как да не се ремонтира.

Свободомислещите хора не обичат и не приемат някой друг да им определя съдбата и начина на мислене. Могат да търпят, но до известно време. Очевидно това време е дошло. Имаме нови дадености, нови центробежни сили, нови предизвикателства и опасности. Стратегически, климатични, социални, религиозни, икономически. В Европа и в света. По-лесно европейските страни ще могат да ги преодолеят или решат ако са заедно, но те ще останат заедно при някои условия. Първо, много по-голяма самостоятелност при вземането на важни за отделната страна решения, а не налагането на нахалния брюкселски диктат над всеки аспект от политиката им – „Няма да произвеждате криви краставици или ще налагате санкции на Русия или ще приемате мигранти или ще насърчавате джендърщината и т.н. Ще правите каквото Ви кажем!“

Не, няма да стане!

Второто условие е реална, ефикасна солидарност и отказ от разрушителния им егоизъм. Не може България да е страната с най-корумпирани управници, най-бедната, най-умиращата, най-неграмотната страна, не може един пенсионер да преживее със 150 евро на месец при европейските цени на хляба и тока и лекарствата и Европа да си свирка и да ни подминава.

Обедняхме заради Вас – затворихте Козлодуй, подкрепихте блокирането на Южен поток и Белене, прилапахте всяко предприятие или дейност, които носеха доходи, придърпахте повече от милион здрави, прави, обучени, работливи българи да работят, без да сте дали и стотинка за тяхното израстване и образование, искате да заграбите и летището, задръстихте ни с ваши стоки на дъмпингови или субсидирани цени, та нашите производители фалират, пробутвате ни боклука си срещу жалки стотинки, които пак ви връщаме, за да купим от Вас други боклуци, виждате как се крадат еврофондовете и не си мърдате пръста, защото крадците са кучи синове, но ваши кучи синове.

Европа има много повече грехове пред нас, отколкото ние към Европа. Това няма как да не се промени, лейдис енд джентълмен, медамс е месие, майне дамен унд херрен. Няма как!

автор: ВАСИЛ ВАСИЛЕВ, 5gmedia.bg