Не положението е бедствено, а управлението. Това е заплахата към българските граждани

България е в постоянно бедствено положение в последните години – за некомпетентността на управляващите са виновни ту глобалното затопляне, ту многото дъжд, ту Дядо Боже.

Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за Бълагрия“ Крум Зарков в отношение към изслушването в парламента на четиримата министри за влошената метеорологична в страната, предаде Агенция „Фокус“.

„Всъщност не положението е бедствено, управлението е бедствено. Това е заплахата към българските граждани“, изтъкна още Крум Зарков.

„Всъщност всеки български гражданин, който е изтърпял докрай това дълго и протяжно изслушване, е разбрал, че то е пълната демонстрация на абсолютната правителствена безпомощност по темата за водите. В продължение на повече от 2 часа и половина тук се говори спокойно и с равен тон за неща, които сякаш са нормални.

Сякаш е нормално една страна само за няколко седмици и месеци да мине от заплаха за суша – в заплаха за наводнения. От истинска суша – до наводнение. От безводие – до цунами. Сякаш е напълно нормално хората половината част от годината да се чудят дали ще им потече вода от чешмата, а в другата част от годината да се чудят дали ще им се наводнят холовете и мазетата“, каза още Крум Зарков.

„Вие тук седите и поставяте първоначално въпроса като метеорологичната обстановка. Имало дъжд видите ли. Много дъжд даже има. Вярно? Така ли?“, попита Крум Зарков.

Според него за управляващите ту е глобалното затопляне, ту е многото дъжд, ту е Дядо Боже. „Кой ли е не е виновен за вашата абсолютна некомпетентност. Отгоре на всичко без да се засрамите, подвиквате.

Идва МВР и ни обяснява за реакцията след кризата и ние благодарим на полицаите и пожарникарите, които си вършат работата. Само че вие освен да им благодарите, трябва и да им се извините, защото ги поставяте през няколко години в едно и също положение. Вместо да благодарим как са направили така, че да няма загубени човешки животи, трябваше министърът да обясни какво е направено, за да не се стига до тази обстановка“, допълни още Крум Зарков.

„Управлението на язовирите от НЕК било добре. Аварийните мерки и последващите много хубави. Енергийната система е стабилна. Оставам на страна въпроса как звучи на онези десетки населени места без ток тази стабилност, те как си я представят“, попита още Зарков.

Той коментира и примера на министър Емил Димитров за сифоните в баните на хората.

„Това било като видите ли, ако хората си сипят сами в сифоните много, щяло да прелее. Каква е разликата? Ако някой влезе сам в банята си и си пусне всичките наведнъж чешми и сифона не поеме и се наводни, той е виновен. Отговорен е за собствената си глупост. А кой е отговорен за глупостта, която прави така, че този някой си спи спокойно в къщата и водата в язовира му е отмита. Кой е навъртял тези чешми, кой е наводнил тези сифони.

По-лошо министър Димитров направи признание, което само по себе си изисква разследвания и най-висша степен на политическа отговорност. Това признание звучеше така – те язовирите си бяха пълни, но никой не иска да си го признае. Той ни казва, че отговорните власти са знаели, че язовирите са пълни, но никой не иска да си го признае, защото видите ли, че се притесняват. Това е пряко поставяне в риск здравето и живота на хората“, каза още Зарков.

Той попита дали не е заради информацията му, че ще има населени места без вода, дали в тази обстановка всеки се страхува, че във всеки един момент ще му почука прокуратурата на вратата.

Източник: Епицентър.БГ