Не препоръчвам да четете програмата на ГЕРБ и Обединените лъжепатриоти. Не е здравословно

Прегледах стратегическата управленска програма на ГЕРБ и Обединените патриоти. На първо четене документът с хоризонт 2021 г. е впечатляващ и внушителен със символиката, която съдържат тия 21 страници.

Програмата естествено започва с външната политика. Обещават да запазим и задълбочим евро-атлантическата интеграция. Вероятно това означава нови бази на САЩ и НАТО, както и много гейпаради. И за Шенген се сппоменава.

Вторият приоритет е регионалната политика. В тоя раздел гъмжи от магистрали и нови пътища, електронни винетки и тол такси. Ще се санира яко и през следващите години. Нищо, че патриотите до скоро намираха санирането за криминално деяние.

Патетиката на раздела за социална политика обещава светли бъднини, висока социална пенсия – 200 лв. и оная средна заплата от 1500 лв., които при новите цени на газа, тока и водата ни обричат на бавна, но сигурна смърт в условията на съсипаното ни здравеопазване, останало без достатъчно лекари и медицински сестри.
„Полицейско присъствие във всяко населено мястони гарантира гллавата „Обществен ред и сигурност“. След като Цветанов и Бъчварова съсипаха МВР.

Финансовата система ще бъде стабилна. Не се съобщава колко банки ще бъдат ограбени по модела „КТБ“.

Нататък се говорят общи приказки отбраната, като се отбелява, че:
„Българската армия е надежден гарант за сигурността на страната.“, нищо, че оня ден шефът на МО каза други работи за войската.

„Продължаване на съдебната реформа за гарантиране на ефективна, бърза и справедлива съдебна власт.“ е следващата шизофренична констатация. Защото как може а продължава нещо, което не е започвало?

„Удвояване на учителското възнаграждение до края на мандата. Мерки за гарантиране на неприкосновеността на учителя.“, казват мъдрите управленци. Раазбирай, че като увеличат учителските възнаграждения, учениците по-малко ще бият учителите си. И така нататък.

Сетих се за тезисите на др. Т. Живков, разните пленуми и конгреси на БКП, на които разправяха, че комунизмът ще настъпи в началото на 80-те години на миналия век. Спомних си, че в университета ме учеха да се съобразявам с реалностите и да не дрънкам за разни неосъществими и невъзможни неща. Установих, че Борисов отдавна е надминал учителите си от БКП, в която възторжено е членувал.

Любо КОЛЬОВСКИ, читател

P. S. Не препоръчвам да четете тая програма. Не е здравословно.