Не ви е срам! 9 май стана ден и на забравата. Един венец да бяхте занесли на 20 000 български войници загинали за Свободата на Европа

Васил Василев, председател на фондация „Братя Василеви“ и бивш журналист написа остър пост във Фейсбук заради споровете около 9 май.

Ето какво написа той:

„9 май стана ден и на забравата ! Покрай деня на победата и деня на Европа тук напълно забравиха, че почит трябваше да се отдаде първо на българските войни, загинали в борбата срещу нацизма и за свободата на Европа. Вдигаха знамена, имаше слова, полагаха цветя на Съветската армия и никой, никой не почете нашите близо 20 000 жертви, проляли кръвта си в Югославия, Унгария и Австрия. Никъде не се чу за подвизите на Първа българска армия. Паметниците на героите с изписани на тях имена, останаха самотни, непочистени, изоставени, забравени. На централния паметник в парка Заимов имаше една единствена повяхнала клонка люляк. Почитат паметта и приноса на руснаци, на англичани и американци, а на своите – нехаят.

Неприятно чувство остава и от пълното пренебрежение на Русия към паметта на българските воини, с които заедно са проливали кръвта си за свободата на Европа. Не чух някъде руснаците да са споменали за ролята ни в заключителната фаза на войната. А генерал Владимир Стойчев е единственият чужд военачалник, марширувал на парада на победата в Москва през 1945 г като израз на признание за героизма и приноса на нашата армия за победата. И днес – нищо ! Путин е разговарял с кого ли не, разменили са си писма с всички, с които са воювали заедно, за нас – нищо. Поне някой от руското посолство да беше занесъл един венец на паметника в парка Заимов.

Трябва да приемем, че в този озъбен свят сме сами и можем да разчитаме само на себе си. Ако заживеем с тази мисъл, никой няма да може да ни сломи“.