Нека не забравяме, че Тръмп е шоумен и майстор на ефектните бутафории

И все пак Тръмп удари доста „хуманно“ Сирия. От една страна имаме предупреждение преди ударите, за да се избегнат човешки жертви и конфликти с руски военни части, от друга имаме минимални щети и изгубени някъде по трасето цели 36 „томахавки“. И само 9, и то „косвени“ жертви. Не 19, нито 90. От трета страна имаме изявление на американски представители, че атаката срещу Сирия няма да доведе до по-голяма ескалация, а източници на „режима на Асад“ също потвърждават, че не очакват разширение на конфликта след ударите.

Цялата работа прилича на грандиозна пиар-акция, каквато подобава на Тръмп, целта на която е чрез показване на мускули, да се покаже присъствие и ангажираност в Сирия, но така, че хем вълкът да е сит, хем агнето цяло.

Нека не забравяме, че Тръмп е шоумен и майстор на ефектните бутафории. Веднъж вече подхлъзна целият световен неолиберален елит, спечелвайки изборите за президент, има много причини да го направи отново.

Та искам да кажа, че въпреки неочакваните удари, Тръмп не е нито слабак, нито идиот, нито марионетка, защото няма логика в това твърдение. По вероятно е появата на нови обстоятелства, неизвестни за обществеността, които да са го накарали за една нощ да обърне позицията си за Сирия, като вземе преднина и пренебрегне ястребите в Конгреса, ограничавайки по този начин жертвите и щетите до нищожни. Смятам, че въпросните неизвестни обстоятелства са били такива, че ако не беше го направил, можеха да последват нови химически атаки с нови стотици жертви, например! И не, не ми цитирайте за опровержение Захарова или руски официални медии и рупори, моля. Те не могат да служат за опровержение, защото точно чрез тях руските власти отиграват перфектно ситуацията, за момента.

Но основното последствие от цялата операция е, освен рязкото потъмняване на образа на Тръмп в очите на обикновените, желаещи мир, хора е, че Путин суспендира споразумението с Вашингтон за въздушното пространство над Сирия. Тоест, там вече и пиле не може да прехвръкне, без да се „срещне“ с руските ПВО-та, а това означава, че войната там вече ще се води само по суша и ако Америка и Нато искат да се наредят на страната на победителите, ще трябва да дойдат и да се бият срещу ислямистите на терен, съгласувайки изцяло действията си с руските и сирийски правителствени военни части! И ето ви второ, не по-маловажно последствие – със или без натовско или американско участие – очертаващ се в близките месеци край на войната в Сирия.

Либералните медии твърдят, че ударите ще противопоставят на сирийска земя САЩ на Русия и Иран, но как ще стане това, след като кьорав американски или натовски войник не е стъпвал там, на терен, от началото на войната, не обясняват. Надуват и версията, че това било предупреждение срещу Русия, Китай и Иран, навярно и срещу с.Корея, но като ги гледам и четирите страни, направо са „умрели“ от страх, така че и тази версия отива в коша.

Сигурно има и ще се появят и други „странични ефекти“ от „тази ювелирна американска военна заря“, наредена от Тръмп, които ще станат известни в следващите дни, но цялата логика сочи натам – че когато целите на една грандиозна и зрелищна военна операция не са жертви и разрушения, то тогава остава да са шума и следствията, които ще произлезнат от нея. А те обикновено нямат нищо общо с това, което се дрънка от либералните медии.

Ани Ейнджълз, Фейсбук