Немската преса: На българската граница е подозрително спокойно. Борисов прави услуги на Ердоган

Докато кризата с бежанците на границата между Турция и Гърция се изостря все повече, на българската граница е подозрително спокойно.

Защо бежанците се насочват към Гърция, а не към България?

Ето какво пише немската преса, цитирана от DW.

„Ще бъде изключително трудно да се спре масивният поток от хора, които вече са потеглили“, се казва във вътрешен доклад на европейската агенция за гранична охрана „Фронтекс“. За доклада съобщава германският вестник „Ди Велт“.

От „Фронтекс“ предупреждават, че в следващите дни кризата на турско-гръцката граница сериозно ще се изостри.

Данните за броя на мигрантите, които се опитват да влязат на територията на ЕС, силно се разминават. Според властите в Анкара, в неделя сутринта над 76 хиляди души вече са били напуснали Турция. От ООН говорят за 13 хиляди човека, които се опитват да преминат границата между Турция и Гърция.

В същото време гръцкото правителство обвини Анкара, че с неверни информации умишлено насочвала мигрантите към Гърция. По данни на гръцките власти, само през изминалите два дни са били осуетени около 10 хиляди опита за нелегално преминаване на границата.

Борисов прави услуги на Ердоган?

На фона на напрежението на гръцката граница, силно впечатление прави спокойствието на българо-турската граница, пише германският „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) и добавя:

„Този детайл е поредното доказателство, че миграционните вълни от Турция са резултат от политически решения. Българският премиер Борисов от години прави всичко възможно, за да не развали отношенията си с Ердоган, като например в рамките на непрозрачни акции предава на Анкара турски граждани, избягали в България поради страх от репресии. Включително и с такива, нарушаващи международното право услуги, Борисов успява да си спечели благоразположението на Ердоган. Това проличава и в настоящата ситуация, в която хилядите мигранти, пристигнали от Истанбул в Одрин с автобуси и таксита, се насочват не към българската, а към гръцката граница“, коментира ФАЦ.

Източник: OFFNews.bg