Нещо много сбъркано има в нашата „пазарна“ икономика! Защото може л…на да ручаме, но сме в ЕС!

Оказва, че цената на газта , още от преди президентските избори до декември 2016 год. е трябвало да бъде увеличавана на два пъти. И повишението сумарно да е било 22%.

Оказва се обаче, че по незнайни „пазарно“ политически методики тя не е вдигана, а са били заложени някакви буферни методики, които са задържали цената до настоящите избори и благодарение на тези „пазарни“ методики, цената сега се вдига с 30% а не с 22%.

Защото разбирате ли тези 8% над, трябвало да компенсират загубите от изкуственото задържане. Разбрахте ли ? 😉 И сега бизнеса позовавайки се на повишението, започва да вдига цените.

Такаааа … само, че се оказва, че цените например на хляба са формирани, когато газта е била с около 50% по-скъпа , от преди последното увеличение. Демек /цифрите са примерни, ако хляба е струвал 1 лев при цена на газа 500 лева, то пак незнайно той си струваше също толкова и при цена 260 лева.

Но това никак няма да попречи сега при цена от 360 /примерно/ да стане 1,30 лева. Нещо много сбъркано , ама наистина много сбъркано има в нашата „пазарна“ икономика!

Надявам се поне вие нещо да разбрахте от тази шаманска икономика ! Защо аз нищо не вденах ! Нито за търсенето, нито за предлагането – само вденах за ограбването. Но съм спокоен. Защото може л…на да ручаме, но сме в ЕС!

Пламен Дарак, Фейсбук