Newsweek: Една атомна подводница е достатъчна на Русия, за да срине НАТО

Западът се страхува от заплахата, която може да дойде от руския флот, тъй като руските подводници са в състояние да достигнат критични цели в САЩ и Европа.

Това съобщава американското списание Newsweek.

Политическата криза достига ново ниво на конфронтация – с нарастването на напрежението между държавите. Русия засилва производството на подводен флот, способен да достигне най-важните си цели – както в САЩ, така и в Европа, пише Newsweek, цитиран от чужди агенции.

Интервюираните западни експерти не се съмняват, че в случай на световна война Руската федерация ще използва своя флот като инструмент на основната заплаха за врага. Действията на Кремъл потвърждават това: не толкова отдавна президентът Владимир Путин обяви готовността на страната да произвежда повече атомни подводници, способни да гарантират сигурността на страната за десетилетия напред.

„Русия разработва много важни средства за водене на война на морското дъно от най-малко десет години. Повечето от тях са в така наречените ГУГИ, тоест в Главната дирекция за дълбоководни изследвания на Русия. Торпедо с ядрена бойна глава? Или да поставите подслушвателни устройства или експлозиви върху дълбоководни кабели на дъното на океана“, смята експертът.

Ако такъв кабел бъде прекъснат, смята Питърсън, Западът ще претърпи невероятни финансови загуби, а комуникацията между Щатите и Европа ще бъде сериозно ограничена.

Превод: БЛИЦ