Никола Филчев: Местан отдавна трябваше да е в затвора

„Местан отдавна трябваше да е в затвора. След като загуби охраната си от НСО, той ще бъде охраняван от затворническата администрация. Съгласно закона той трябва да бъде подложен на трудова терапия. Това означава да полага неуморно обществено-полезен труд за Родината. Разбира се под строгия, но справедлив надзор на бай Ставри“.

Това казва Никола Филчев в интервю за БЛИЦ, цитиран от Епицентър.бг.

В отговор на въпроса на Ивайло Крачунов – защо сте толкова краен – бившият главен прокурор подчертава: „Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от пет до петнадесет години за всеки, „който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, ако не е извършил шпионство” – чл. 105 от НК.

Във връзка с изтеклите две стенограми, от които стана ясно как бизнесмени, политици, политолози и грантови НПО-та около кръга „Капитал“ се опитват да създадат нов инженерен политически проект, Филчев казва: „Това упражнение е вече играно. И то не един път. Такива завери срещу държавата и прокуратурата са правени още преди 17 години, когато невръстното милионерче също беше обвиняем. И тогава прави същите заговори, същите напъни да „оправя” държавата, да омаскари прокуратурата и главния прокурор. Само че тогава имаше зад гърба си премиера и президента. Много го уважаваха. А уважението при капитализма си има своето материално основание“.

Бившият главен прокурор дава и формулировка на олигархията днес. „Олигархия означава днес съчетание на: а) богатство, придобито чрез престъпление, б) влияние върху държавната власт и политическите решения и в) медии, които манипулират обществото.

Филчев анализира и поведението на бизнесмена Иво Прокопиев: „Прокуратурата привлича някого като обвиняем. А той вместо да се концентрира върху защитата си, започва да дава препоръки за държавното устройство, иска немедленно да се направи съдебна реформа и най-малкото – да се махне главния прокурор. А като не може – започва мръсна клеветническа кампания срещу него“.

На въпроса – каква е връзката между Иво Прокопиев и Иван Костов, бившият първи обвинител казва: „За връзката между тях, те си знаят. Аз съм позабравил подробностите. Задълбоченият социологически анализ на международното и вътрешно положение, който Костов направи, завършва с епохалния извод: „Положението е тежко”. Очевидно Костов е деградирал съвсем. Положението му наистина е тежко. А всъщност единствената тема, по която той може да дава препоръки е „ Как да крадем, без да ни хванат”.