Николай Марков: Политик, които прави поклон с думи, никога не го е правил на дело

Матей 7:15-19.

„Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители. По плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репей? Тъй, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошо дърво дава лоши плодове. Не може добро дърво да дава лоши плодове, нито лошо дърво да дава добри плодове. Всяко дърво, което не дава добър плод, отсичат и хвърлят в огън.“

Кое изречение от горните няколко, можем да приложим в начина си на живот? Да ги поставим като преграда между нас и семейството ни, роднини, приятели, управници и политици!? Да, днес Християнството се експлоатира по грозен начин, от Сульо и Пульо, които не само не знаят нищо за него, но и никога не са живели по този начин. Никога. Тук се ражда логичния въпрос: Какъв християнин си, когато не живееш по правилата? Когато мислиш, че знаеш нещо, а всъщност си празен?

Можеш ли без никаква светлина да видиш, че политик, които прави поклон с думи, никога не го е правил на дело? Можеш ли да видиш в тъмното истински плодове произведени от него, които не са отровни? Можеш ли в тъмнина да запазиш равновесие и само с допира на уморените си длани да усетиш студа на сухата смоковница? Можеш ли да чуеш измамния глас на лукавия, които те кани на смъртен танц, но да не се повлияеш от него? Можеш ли да изключиш всичките си човешки сетива, през които влиза всяка лъжа, и въпреки липсата им, да продължиш смело напред? Можеш ли да живееш като духовно същество и да не загубиш чувствителност към свят, които умира пред очите ти? Можеш ли?

Ако не можеш и нямаш сили да бъдеш Божии, бъди какъвто сам решиш. Само се виж в огледалото и потвърди, че всичко което виждаш ти харесва. Кажи го не на мен, а към небето. Сигурен съм, че ще бъдеш чут и твоята воля, ще се претвори в твоята истина. Тя, обаче, никога няма да бъде реална, защото не произлиза от смирен дух, а от горделив – готов по личен избор да погине в тъмнина.

Николай Марков, Фейсбук