Николай Ненчев: Русия е пратила шпиони у нас, за да научи нещо за отбраната ни

В случая с разкриването на двама руски шпиони у нас трябва да бъде ясно на първо място дали тази информация е получена от чужди служби и те са оказали натиск върху нашите власти да предприемат действия.

Това заяви Николай Ненчев, председател на БЗНС и бивш военен министър, пише Novini.bg

Той бе категоричен, че това е опит на Русия да научи неща за отбраната ни. Смята, че след като вече имаше подобни пробиви в националната ни сигурност, българските служби трябва да бъдат далеч по-активни.

„По информацията, която получихме, става ясно, че този шпионски скандал е получен през 2016 г. Нещо важно искам да споделя, спомням си, че през края на ноември подписах договора си с Полша (за ремонт на изтребителите, бел. ред.) 2 или 3 дни по-късно зам.-председателят на ДАНС поиска пълна информация, записи, докладни, договори. Чудя се защо е била тази активност на ДАНС Виждате ли, това беше поредица от натиск върху наши служители. И по същото това време на мен ми беше повдигнато обвинение, което беше странно – за ощетяване на руската държава“, спомни си Николай Ненчев.

Той изказа и мнение, че по негото дело за ремонта на МиГ-овете прокурор е била настоящият заместник главен прокур Деислава Пиронева.

Ненчев отбеляза, че Русия се опитва да ни измести от пазара за оръжия. Даде за пример и отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев.

И отново по повод новината за двамата руски шпиони от вчера бившият военен министър каза:

„Това, което се случи, не върши особена работа. На мен ми се иска още една крачка. Външният министър е добре да изпрати протестна нота. Министърът на отбраната и министър-председателят също трябва да имат някакви действия. Ако се окаже, че тази информация е от чужда разузнавателни служби и се окаже, че нашите служби не са си свършили работата, знакът ще бъде много лош“.

*Заглавието е на Petel.bg