Николай Василев: Това е бюджет „Мечо Пух“. Шейната лети надолу

„Преди няколко дни казах, че сме свидетели на „бюджет на хаотични разхищения“, сега ще го нарека бюджет „Мечо Пух“ – каза за предаването „Студио Хъ“ Николай Василев, бивш министър на икономиката и финансист.

„Мечо Пух и Прасчо намерили 18 гърненца мед и Мечо Пух веднага казал – аз изядох половината. Прасчо отговорил: Мечо, 12 не е половината от 18. И Мечо Пух отговорил. Ааа, не знам, аз моите 12 вече ги изядох.

За пръв път виждам иновация за целия преход – когато има много политики, обезпечени до месеца на изборите, след което не са обезпечени. И има два варианта – следващото правителство да се окаже в ситуация: преди това имаше, а сега не давате. Вторият вариант е държавата да затъне в още по-големи дългове като не ги спре, а това е голям политически финансов капан.

Хубавото е, че не се вдигат преки данъци засега. Надявам се това да не се случи. С 5 млрд повече е разходната част на бюджета.

Политиците тази година решиха да обърнат платната. Платната се обърнаха горе-долу когато започнаха протестите. Когато влезе новият бюджет. Първо взехме голям дълг, който може да бъде изхарчен тази година и догодина – още толкова.

България беше световен рекордьор по най-бързо намаление на дълга 2007-2008 година. Сега дългът е няколко пъти по-висок, но заслугата не е за последните 10 години. Според мен влизаме в дългова спирала. Преди това България беше дисциплинирана. Миналата година, когато не очаквахме пандемия, имахме рекорден излишък от милиарди. Спускаме се по пързалката надолу. Но винаги имат шанс следващите правителства. 1997 година с цената на огромни жертви държавата стъпи на крака и последваха над 20 добри години.

Сега нямаше причина да се залага дефицит за тази и следващата година. Имат прекалено оптимистична прогноза за спада на икономиката, а не съм сигурен с новата вълна на Ковид дали ще е така. Може догодина да сме в още по-голяма рецесия. За мен това сега е изненадващо и безотговорно. До сега бях в подкрепа. Сериозните управленци трябва да спестяват, защото лоши години ще дойдат, не се знае кога. Миналата година направихме лекомислен дефицит. Сега се качихме на шейната надолу, не знам кой ще я спре. В момента с още по-голяма скорост харчим. Вместо да спестят неразумни разходи, те вземат бързи кредити да увеличат разходите.“

Източник: Petel.bg