Николина Ангелкова ще привлича по-класни туристи да идват у нас

Туризмът е сред националните приоритети за българската икономика и формира близо 12 на сто от БВП и 11% от заетостта в страната.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с еврокомисаря по транспорта и подпомагащ туризма Адина Вълян в Брюксел.

За нас е важно не само да привличаме повече туристи, но и те да са от по-висок клас, пожела си Ангелкова, предава вестник СЕГА.

Тя не каза как смята да намали дела на алкохолните туристи и да привлече на тяхно място по-качествени пътешественици, но обеща да пробва с „предлагане на висококачествен продукт, отговарящ на международните изисквания“.

Двете събеседнички обсъдиха възможностите за развитие на туризма в ЕС от гледна точка на свързаността, както и статута на дейностите в рамките на Европейския комитет по транспорт и туризъм.

Възможността за осъществяване на устойчив и достъпен транспорт за повече европейски граждани благоприятства развитието на туризма, подчерта министър Ангелкова. Тя изрази увереност, че българският туристически сектор ще бъде подпомогнат от работата на Генералната дирекция за мобилност и транспорт на ЕК.

От създаването на Министерството на туризма в края на 2014 г. са отчетени 31% увеличение на международните туристически визити в България и 34% ръст на приходите от тях. Въпреки че 2019 г. бе изключително трудна в международен план, все пак в първите й 11 месеца страната ни е посрещнала над 8.8 млн. чужди туристи, т.е. само 0,02% по-малко от рекордната за българския туризъм 2018 г., хвали се министърката.

До края на годината ще стартира второто издание на картата на инвестиционните проекти в туризма, която бе започната през 2017 г. В най-големия ни курортен комплекс Слънчев бряг през месец май 2019 г. ще се проведе втората международна конференция за устойчиви инвестиции в туризма, която ще обсъди идеи за сътрудничество в Югоизточна Европа, анонсира Ангелкова.

Туристическият отрасъл създава най-много работни места в ЕС, като по последни данни те възлизат на 27.3 милиона души, ангажирани основно в малки и средни предприятия. През 2018 г. туристите в ЕС наброяват 538 млн. души, а приходите от туризъм възлизат на над 400 млрд. евро.

Източник: в-к „СЕГА“, Petel.bg