Нинова: Борисов още не може да преживее загубата на президентските избори

„Смятам, че ГЕРБ и специално Бойко Борисов все още не могат да преживеят загубата на президентските избори, която беше първата им голяма такава и не Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира в ефира на „Нова телевизия“ изявлението на Бойко Борисов, че ГЕРБ нарочно са загубили президентските избори.

„Загубихме ги, защото не искахме да ги спечелим“, каза преди дни Борисов.

„Ако все пак решим да приемем неговата теза, че ГЕРБ нарочно са загубили изборите, с това изречение Борисов си нанася такова поражение каквото никой не може да му нанесе – нито опозиция, нито негови хора, никой“, добави тя.

„Какво казваш на партията си с подобно изказване, на активистите си, на структурите – аз ви употребих, вие работихте напразно, цял месец въртяхте кампания, пари, обиколки, но аз някъде задкулисно бях решил да загубя. Когато един лидер каже подобно нещо на партията си, за мен той престава да бъде лидер“, коментира Нинова, отбелязвайки, че тя никога не би направила така, че БСП нарочно да загубят каквито и да е избори.

„Какво казваш с подобно изречение на хората, които симпатизират на ГЕРБ – употребихме ви гласа, агитирахме ви, но задкулисно си направихме сметките да не спечелим. Какво казваш на народа си – загубих умишлено избори, за да хвърля страната в предсрочни избори, в политическа криза през зимата, за да си погъделичкам егото. Реално си употребил и народа си“, коментира председателят на БСП.

„Не на последно място трябва да се отбележи, че по този начин Борисов за пореден път унижава и Цецка Цачева, защото той първо я издигна с унижение – Дончев ми е необходим за еди какво си, Фандъкова за еди какво си, ами остана ми Цецка, ето ви я. Сега Цачева е може би най-важният министър – на правосъдието, на прага на нова съдебна реформа. Какво казваш в този момент на цялата съдебна система – съдии, прокурори, начело на вас стои един човек, който аз го местя където си искам, той е поръчков, той не знае, че ще загуби. Ти обиждаш цяла една система по този начин“, заяви Корнелия Нинова.

„Аз на мястото на Цачева щях да хвърля всичко в лицето на Борисов, не толкова заради себе си и достойнството си, а заради тези хора, които в момента са зад нея, които съставляват правосъдната система. Сега тя с какви очи ще работи с тези хора“, запита лидерът на левицата.

„Не изпитвам никакво раздразнение от еманципацията на президента Румен Радев и неговото разграничение в действията му спрямо БСП. Да, ние го издигнахме и без нас той нямаше да стане президент, но принципната ми позиция, че в крайна сметка президента Радев беше избран от всички българи и след неговия избор ние като партия не трябваше да се месим в последващите му действия. Това свое виждане защитих и с отказа да редим или помагаме по какъвто и да е начин на Румен Радев при подреждането на служебния кабинет“, заяви още Корнелия Нинова.

„Управление между ГЕРБ и БСП не е възможно по принципни различия. Имахме сближаване по програми с патриотите преди изборите. Дойдоха изборите, патриотите се отказаха от всичко това и е съвсем нормално сега да ги критикуваме, коментира още лидерът на БСП. Това, което казах на нашите симпатизанти на Бузлуджа е, че сме благодарни, че не сме станали част от управлението на модела „суджук“, защото това е модел на управление, който го има във всеки един град – да рекетираш бизнеса, да използваш държавните служби срещу неудобни хора. Това, което също казах е, че ние тръгваме и ще се борим срещу този модел на паралелната държава“, коментира още Корнелия Нинова.

Източник: КРОСС