Нинова: България е носителят на това богатство, азбуката, и трябва да си го защитим

„Изненадващо е изказването на Путин, неприемливо е. България е носителят на това богатство, азбуката, и ние трябва да си го защитим“.

Това коментира пред Нова телевизия лидерът на „БСП за България“ Корнелия Нинова, цитирана от „КРОСС“.

Според нея това е сигнал към нас. „Не мога да гадая какъв. Но бързо и умерено отговориха и премиерът, и външният министър“, допълни тя. „Смятам, че реакцията е достатъчна“, коментира тя.

„Кабинетът „Борисов 3” започна с фалстарт. Те се отказаха от предизборни обещания. Второ, нямат програма. Втори месец парламентът не работи. Трето, нямат екип. Темата европредседателство не върви, тя е сведена до ремонта на НДК. Има напрежение в обществото – протести на майки, на еколози. Вкараха един закон за земеделските земи и той беше лобистки. Видяха малко натиск и го изтеглиха”, коментира политическата ситуация лидерът на БСП.

„Не е европейско и цивилизовано поведението на част от „Обединените патриоти“. Изненадани сме, че политическото семейство на ГЕРБ приема това“, заяви Нинова за скандала със снимките с нацистки поздрави. „Всяко насилие над човешко същество е осъдително. Нека не правим исторически преглед. Осъждаме подобно поведение“, добави лидерът на социалистите. „Разграничаваме се от всяка проява на насилие, човекът е свободен и има право да изявява себе си“, каза тя.

Тя потвърди, че и днес БСП е на мнение, че програмите им с „Обединените патриоти“ са били най-близки в предизборната кампания, но се разграничават от подобни прояви. „Програмата на БСП беше най-близка с тази на Обединените патриоти и го потвърждавам и днес. Те обаче вече се отказаха от нея. Винаги сме осъждали крайните им прояви на насилие“, каза тя.

„Ако съм искала да си разчистя терена щях да го направя. Нямам подобно намерение“, това коментира лидерът на БСП по повод излизането на Гергов от ИБ на партията след срещата в ЦУМ. „Ние оценяваме участието на нашия представител. Ние носим политическа отговорност за членовете на ръководство на БСП, затова не оценявам участието на Цацаров. Ние не даваме оценка. Искаме само да си свърши работата в съдебната власт. Нашата работа е да свършим обещаното по законов ред, това и правим“, категорична бе Нинова.

Попитана, дали българските политици се страхуват от главния прокурор, независимо кой е той, тя отговори отрицателно. „Подкрепихме това, той да идва в парламента на всеки три месеца и да бъде изслушван. Днес ние внасяме конкретни законодателни текстове, които ще решат част от проблемите в съдебната система. Каня всички депутати да ги подкрепят”, заяви Нинова.

Източник: КРОСС