Нинова: ГЕРБ се разпада! Комисията по досиетата ще бъде бухалка в ръцете на Антон Тодоров

През ноември БСП ще внесе свой проект за държавен бюджет 2018.

Това каза днес във Варна лидерът на партията Корнелия Нинова, изпълнявайки едно от обещанията си в началото на този политически сезон.

Тя допълни, че другият приоритет за формацията до края на тази година ще бъде антикорупционното законодателство. Предстои разглеждането на проектозаконите на ГЕРБ и БСП, а по темата ще се проведе и заседание на консултативния съвет при президента, припомни Нинова.

Според нея е невъзможно двата проекта да бъдат обединени в един закон, който да бъде гласуван в парламента, тъй като са налице принципни разминавания.

Комисията по досиетата трябва да бъде закрита, защото изчерпа своите функции и ще бъде използвана като инструмент за разделение на обществото, като „бухалка“, особено в ръцете на Антон Тодоров, допълни Нинова.

Тя уточни, че БСП не цели да се крие информация, тъй като предлага архивът на комисията да се прехвърли в институт по историческата памет, до който да има достъп всеки български гражданин.

В ГЕРБ има сериозни разногласия заради разпределянето на власт и пари, каза още Нинова. Тя не скри, че в БСП също има вътрешни противоречия, но не по такива причини, а по-скоро заради междуличностни конфликти. Тези в партията, които работят за коалиция с ГЕРБ, трябва да са наясно, че това няма да стане, посочи Нинова.

По думите й подобно обединение е опасно за държавата, тъй като когато лявото и дясното се съберат, изчезва алтернативата, политиката и всичко става статукво за интереси, власт и пари. В такива случаи избуяват други, опасни формации, каза още лидерът на БСП. Тя уточни, че към момента не са разглеждани процедури за изключване на тези, които работят за обединение с ГЕРБ.

Източник: Епицентър.бг