Нинова към Бирисов: Готвите ли ДОСТ за своя патерица в 44-то НС? Защо мълчите за намесата на Турция в изборите на суверенна държава?

„Готвите ли ДОСТ за своя патерица в 44-то НС и затова ли мълчите и нямате позиция, че турският министър и турският посланик се намесват пряко в изборите на суверенна държава?“.

Този въпрос отправи лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща със стотици граждани в Ловеч към Борисов като част от задочния дебат с него, след като той отказа реален, съобщиха от пресцентъра на ПП БСП.

„Питам за достойнството на един народ. Каква е позицията му по отношение на изказването на турския министър на труда и социалната политика и обръщението да се подкрепи партия ДОСТ“, каза тя.

Председателят на БСП заяви, че ДОСТ е партньор на ГЕРБ и Борисов, и е подкрепила Цецка Цачева на президентските избори. Според нея чрез тази партия, друга държава се меси във вътрешните работи на Бълагрия.

„БСП казва, че това е недопустимо. Искаме достойнството, че сме един народ, който решава вътре в държавата си своята съдба и никой отвън не му определя пътя. Както каза и президентът Радев; „Външната политика вече ще се прави вътре в страната и ще се отстоява навън, а не обратното“, категорична бе лидерът на БСП.

Корнелия Нинова заяви, че БСП иска доверието на хората, защото е готова да промени живота им.

„Борисов е обърнат назад, защото верятно вече е приел поражението и знае, че той и партията му са минало“, аргументира се тя.

Председателят на левицата подчерта, че БСП отрича типа управление на ГЕРБ и предлага различно. Тя припомни, че ГЕРБ са загробили България за поколения напред с новия дълг. „Те съсипаха икономиката, защото дадоха предимство на 5-6 големи фирми да вземат обществените поръчки. Ние предлагаме друго“, заяви тя и поясни, че става въпрос за създадване на фонд „Индустрия“, с който да се финансират предприятия за производство, закон за храните, с който да се задължат веригите да продават 50% български продукти и таван на субсидията за едрия бизнес в земеделието.“Искаме родно производсвто и родни стоки“, заяви тя. Корнелия Ниова подчерта, че ГЕРБ са съсипали българското образование, БСП предлага – връщане на парите на държавното и общинското училище от частните, възстановяване на професионалните техникуми, въвеждане на специалности, които са необходими на икономиката, отмяна на Закона за училищното и предучилищното образование, един учебник по всеки предмет.

Председателят на БСП припомни, че ГЕРБ в здравеопазването са въвели отпечатъците, списъци на чакащите, турски ваксини. „Ние в здравеопазването предлагаме – всеки, който си е плащал осигуровките, да не плаща допълнително. Тези, които не могат да си позволят – държавата ще им помогне“, заяви тя.

В сферата на сигурността Нинова обясни, че за справяне с битовата престъпност и кражбите, които се ширят сега, БСП предвижда въвеждане на полицейски пост на всеки 3 села и премхване на „маловажен случай“ от Нказателния кодекс. По темата за доходите и бедността тя коментира, че ГЕРБ са замразили социалните плащания, а БСП предлага помощ на младите при отглеждане на дете, закупуване на жилище и откриване на фирма. „По-богатите да бъдат солидарни с по-бедните – 20% данък върху доходите за тези, които взимат над 10 000 лв. на месец“, заяви тя. Не на последно място Нинова посочи и преизчисляване на старите пенсии спрямо средноосигурителния доход за 2013 г.

„Предлагаме решителност за това, което обещаваме, Бългрия ще има собствено прозиводство, ще има здарвеопазване за всеки, ще има образование от което излизат грамотни българчета с работни места в България. Ще се опитаме да има и сигурност по домовете и ще върнем самочувствието и достойнството на силен и голям народ.“- заключи Корнелия Нинова.