Нинова към ГЕРБ: Кой направи 7 пъти по-скъпи лекарства за частните болници? И в криза ли ще крадете?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите в лобизъм и корупция и риторично попита мнозинството дали ще продължи да краде и „в тази криза, която е заляла света, Европа и България“.

„Всички търсят икономически растеж и социални услуги, за да си спасят, а вие дори и в този момент нямате свян“, скочи тя, пише Епицентър.БГ

Повод за острата й критика станаха поправки в Закона за обществените поръчки, от чийто обхват обаче не влиза задължението на частните болници да провеждат търгове за лекарства.

Тя припомни, че през януари стана ясно, че НЗОК плаща 7 пъти по-висока цена на частните болници спрямо държавните и общинските за едно и също лекарство.

„Уважаеми български граждани, вчера депутатите от ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“ приеха поправки в Закона за обществените поръчки“, започна декларацията си Корнелия Нинова.

„Да припомня малко хронология по случая, за който днес правим декларация. В началото на годината през януари вече бившият управител на НЗОК д-р Дечев изнесе данни за системно ощетяване на публичните средства от Здравната каса в полза на частни интереси.

По-конкретно той тогава каза пред обществото, че Здравната каса плаща на частна болница 7 пъти по-висока цена за едно и също лекарство на един и същи производител, спрямо това, което се плаща на държавните и общинските болници“, каза още Нинова.

По думите й това е така, защото частните болници са освободени от задължението да правят търгове за лекарства.

Корнелия Нинова припомни, че това се е случило през 2016 г. по искане на Лъчезар Иванов от ГЕРБ, както и от Реформаторския блок, Патриотичен фронт, АБВ и ДПС.

„През 2016 г. частните болници бяха освободени от задължението да провеждат търгове за лекарства по предложение на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и така се стигна до положението да разберем в началото на тази година, че тази промяна е довела до тази гигантска несправедливост с общите ни пари“, отсече Нинова.

Тя обърна внимание, че тогава министър Кирил Ананиев е поел ангажимента да се внесе поправка в закона, която да изравни статута на държавните и частните болници.

Соцлидерката допълни, че ЕК започна процедура срещу България за нарушаване на Договора за функционирането на ЕС и е предупредила правителството, че трябва да се изравнят държаните и частните болници. 

„Разбираме, че ЕК е предупредила правителството на Борисов през януари 2019 и сега през ноември 2020 за тази процедура и че веднага трябва да се поправи тази ситуация и държавните и частните болници да се изравнят“.

И какво от това? Министерски съвет тази седмица приема тази поправка и някъде по пътя между МС и тази зала на Народното събрание поправката за частните болници изчезва от закона, а вие вчера гласувахте този закон като дадохте възможност да се плаща в пъти повече на частните болници“, обвини тя управляващите.

Според нея те имат конституционен проблем, защото в основния закон пише, че държавната и частната собственост са равнопоставени.

„Имате и европейки проблем, защото ако не изпълните препоръките на ЕК, ще продължи наказателната процедура, а тя завършва с финансови санкции и ги плащаме всички български данъкоплатци“, каза Нинова.

През закона 7 пъти по-скъпо лекарство. Кой направи това? Кой ще носи отговорност, че в последния момент изтрихте този текст от закона? И в криза ли няма да спрете? И в криза ли ще продължите да крадете? Изходът не е да се вдигат данъци, а да се ограничи това да изтичат пари? Под чий натиск гласувахте поправката в закона за обществените поръчки?“, попита Нинова.

Ето и пълният текст на декларацията от името на ПГ на „БСП за България“:

Уважаеми български граждани, вчера депутатите от ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти и Воля приеха поправки в Закона за обществените поръчки. Обикновено в залата на Народното събрание се говори какво има в един закон. Може да ви прозвучи различно, но ние днес от нашата парламентарна група искаме да коментираме какво няма в този закон.

Да припомня хронологията по случая, по който днес правим декларация. В началото на годината, през януари, вече бившият, тогава управител на Здравно-осигурителната каса д-р Дечев, изнесе данни за системно ощетяване на публичните средства от Здравната каса в полза на частни интереси. По-конкретно тогава той каза пред обществото, че Здравната каса плаща на частните болници седем пъти по-висока цена за едно и също лекарство на един и същи производител спрямо това, което се плаща на държавните и общински болници.

Искаме да припомним защо това е така. Защото частните болници бяха освободени от задължението да правят търгове за лекарства. Това се случи през 2016г. по искане на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и група народни представители от ГЕРБ, както и от Реформаторския блок тогава, Патриотичния фронт, АБВ и ДПС. Тогава те внесоха промяна в закона, който освободи частните болници от задължението да правят търгове за лекарства. И така се стигна до предложението в началото на тази година да разберем от управителя на Здравната каса, че тази промяна в закона е довела до тази гигантска несправедливост – с общите ни пари на частните болници да се плащат седем пъти по-скъпо лекарствата.

Какво последва от това? Министерският съвет, в лицето на тогавашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев, пое ангажимент тази несправедливост да бъде поправена и да бъде внесена поправка в закона, която да изравни статута на държавните и на частните болници.

Случи се и нещо по-лошо, защото Европейската комисия образува производство срещу България за нарушаване на договора за функциониране на Европейския съюз, и тази процедура продължава и до ден днешен.
Разбираме, че Европейската комисия е предупредила правителството на Борисов през януари 2019г. и сега през октомври 2020г. за тази процедура. И че веднага трябва да се поправи тази ситуация и държавните и частните болници да се изравнят.

И какво от това?

Министерският съвет тази седмица е приел тази поправка и изравнил статута на държавните и на частните болници. И някъде по пътя между Министерския съвет, от чиято стенограма личи, че има поправка, и залата на Народното събрание поправката за частните болници е изчезнала от закона.
Вчера, 29 октомври, освен БСП, всички останали депутати гласуваха този закон, като отново дадоха възможност на частните болници да се плащат в пъти по-скъпи едни и същи лекарства, спрямо това, което плащат на държавните и общинските болници.

Какво следва сега?

Поставяме открито редица въпроси днес пред вас, народните представители и пред цялото българско общество:

Първият – имате конституционен проблем! Естествено, че е нормално в България и по света да има и държавна, и частна собственост. Ние не сме против частните болници. Но в Конституцията пише, че държавната и частната собственост са равнопоставени. А вие изваждате частната собственост извън тази равнопоставеност и чрез закони създавате привилегии. Имате конституционен проблем. Но обикновено на тези сериозни неща, които касаят държавността, не обръщате внимание.

Имате европейски проблем, защото ако България не изпълни препоръките на Европейската комисия и не направите равнопоставени частните и държавните болници, когато харчат обществен пари, ще продължи наказателната процедура. Знаете как завършва тя – с финансови санкции срещу страната. Знаете кой ги плаща – българският народ. Плащаме ги всички български данъкоплатци.

Третият въпрос, който искаме да ви поставим – въпросът за лобизма. Някой между Министерския съвет и сградата на Народното събрание изтри текста в полза на частни интереси.

Уважаеми българи,

Преди четири години за пръв път от Народното събрание произнесохме изречението: „Корупцията вече е заложена в закона от правителството на ГЕРБ. Корупцията вече не е даваш и получаваш подкуп. Те я вкарват в закона, за да я направят ненаказуема“.

Ето ви последният ярък пример за това – през закона, седем пъти по-скъпо лекарство за частните болници, спрямо същото лекарство в държавните и общинските.

Още един въпрос – кой направи това? Кой ще носи отговорност? За това, че изтрихте този текст в последния момент от Закона за обществените поръчки. Сигурно ще намерите някой виновен. Обаче отговорността трябва да се носи от правителството. Който и да си е позволил да го направи, не е толкова смел, за да го направи без протекции.

Следващ въпрос – и в криза ли няма да спрете? И в криза ли, в която казвате, че трябва да се вземат нови и нови дългове, защото така прави Европа, защото трябва да осигурявате социални услуги – и в криза ли ще продължите да крадете? И то в тази криза, която е заляла света, Европа и България – и всички търсят решения за икономически растеж и социални услуги, за да си спасяват народите. Дори и в този момент нямате нито свян, нито поемате политическа отговорност за това, което правите. Внушавате, че изходът от тази ситуация е да се вдигат данъците догодина, например, за да имаме финансова стабилност. Не, не е това изходът. Трябва да се ограничи това – от 10 милиарда, които изтичат през корупционни схеми – тези пари могат да влязат в българската икономика и в дома на всеки българин, особено в тази криза.

Някой да дойде да отговаря. Кой промени това? Под чий натиск и в чий лобистки интерес вчера вие всички, освен БСП, гласувахте поправката в Закона за обществените поръчки?

Линк към новината на официалния сайт на БСП:
https://bsp.bg/news/view/18830-korneliya_ninova__chastnite_bolnitsi_shte__prodyljavat_da_poluchavat_7_pyti_poveche_za_lekarstva_spryamo_dyrjavnite_i_obshtinskite.html