Нинова към ГЕРБ: Обявявам за вредно търговското споразумение с Канада (CETA)

„Вие от чие име обявявате подкрепа за споразумението с Канада? От ваше собствено. Аз го обявявам за вредно за България, икономиката и суверенитета й“.

Така председателят на БСП Корнелия Нинова отговори на ГЕРБ по повод съгласието им за търговското споразумение с Канада (CETA).

„Тази позиция „против“ беше изразена пред нас и от Сдружение „Солидарна България“, КНСБ, КТ „Подкрепа“, „Произведено в България“- зад които стоят хиляди български фирми и граждани. Изразявам, освен собственото си мнение, волята им“, коментира Нинова.

„Приемам задачата си в политиката като отстояване на интереса на българите, а не като възможност да го търгувам за лична изгода“, допълни още тя.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (Comprehensive Economic and Trade Agreement – СЕТА) е предложение за споразумение за свободна търговия между Канада и Европейския съюз.

В случай на влизане в сила на такова споразумение, то ще елиминира 98% от тарифите/митата между Канада и ЕС.

Критиците са против споразумението с мотива, че това ще отслаби ЕС по отношение защитата на правата на потребителите, включително тези, които се отнасят до безопасността на храните, както и това, че тези тарифи вече са незначителни. Споразумението също така е критикувано като благоприятно само за едрия бизнес и транснационалните корпорации, докато ще има огромни рискове от нетни загуби, безработица, тежки щети върху околната среда и неблагоприятно въздействие върху отделните граждани.

Споразумението предвижда и разширяване на правомощията на инвеститорите при уреждане на спорове със страни-членки, където корпорации могат да съдят държавата. Създават се особени съдебни процедури, при които големи корпорации могат да блокират законодателството на отделните държави, ако това е в тяхна вреда.

По материали от Уикипедия