Нинова насмота ГЕРБ: Парламентът изглежда като място на „безделници“!

Шест седмици Народното събрание не работи пълноценно. Правителството няма законодателна програма.

С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова мотивира искането за оставка на парламентарния шеф Димитър Главчев.

Тя заяви, че левицата разполага с писмо на шефа на кабинета на премиера Румяна Бъчварова, в което искат предложения за законодателни предложения.

В това време се опитвате да решите проблемите на някои хора, продължи настъпателно Нинова. И даде пример с предложенията за промяна на закона за земеделските земи. Ние го спряхме, подчерта Нинова. Тя обяви, че червената група ще подкрепи тази част от закона за концесиите, която отговаря на европейските директиви. Но не мислете, че ще подкрепим вечни концесии, бе категорична Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП припомни, че червената парламентарна група са внесли десетки законопроекти, които обаче не се разглеждат. Между тях са поправки, целящи да отпадне т.нар. маловажно престъпление, поправки в социалния кодекс, за да се преизчислят пенсиите и т.н.

Парламентът работи по 23 минути. Това срива авторитета на институцията. Ние не желаем на парламента да се гледа като на място, където не се работи.
Може би това е целта, в парламентарна република върху парламента да се сложи клеймото „безделници“ и да се фаворизира изпълнителната власт. Нинова припомни старо изказване на премиера Бойко Борисов, нарекъл депутатите „безделници“.

Липсата на политики и програми бяха заменени с връщане в миналото, каза от трибуната Нинова. И припомни декларациите от името на групата на ГЕРБ, в които БСП бе заклеймявана като партия на „убийци“ и „кръвопийци“.

Шеста седмица няма нито дума за приоритети. Българският парламент не е казал какво България ще предложи в председателството си. Вместо това – нацистки символи, омраза, бе категорична Нинова.

„Вие ни връщате в миналото. Върнахте България в 90-те години и ние няма да стоим безучастни на тази загуба на ценности“, обърна се към депутатите от ГЕРБ Нинова.

След като вчера след обяд опозицията внесе 80 подписи с искане за оставката на председателя на парламента, днес в залата се провеждат дебатите, които ще решат политическата кариера на Димитър Главчев.

В мотивите си опозицията заяви, че вече месец парламентът не работи и приключва изключително бързо работа, а според социалистите вина за това носи именно Главчев. Обвиниха го също, че допуска език на омразата в пленарна зала.

Димитър Главчев реши да не води заседанието, докато се иска оставката му и беше заменен от Цвета Караянчева.

Корнелия Нинова мотивира искането си, като заяви, че причините да поискат оставката са две. Народното събрание не работи пълноценно вече 6 седмици, правителството и мнозинството нямат управленска програма и вероятно до юли няма да има такава.

„Работим по 20 минути на ден, не приемате нашата програма и прикривате немощта си. Нека всеки каже, дали това, което е обещал в кампанията си го изпълнява. Определението, което премиерът Борисов даде преди години, се изпълни със съдържание, а именно, че народните представители са безделници“, заяви Нинова от парламентарната трибуна. Тя заяви, че не Министерски съвет е центърът, където се взимат важните решения, а именно тук, в парламента.

Нинова не пропусна и острите декларации от страна на ГЕРБ, като заяви, че 1 млн. българи са били изпратени в Сибир, а вчера – в Северна Корея. Според нея Димитър Главчев остро е нарушил правилника на парламента. „На думи се обявявате против агресията, по пътищата, в училищата и улиците, а на практика я показвате тук. Всички хора днес се борят с омразата и насилието, а вие я показвате тук. Нито дума за председателството вече 6 седмица. Вместо това има бездействие, вие ни връщате в миналото и ние няма да участваме в тази политическа загуба на време“, допълни Нинова.

Лидерът на БСП хвърли истинска бомба, като заяви че изпраща официални писма на евролидери за поведението на ГЕРБ в парламента, както и декларациите им. „Очакваме на срещата през юни между Борисов и Меркел да се обсъди този въпрос и подкрепя ли тя правителство на ГЕРБ, което върна на дневен ред нацистки символи“.

Данаил Кирилов обаче не се сдържа и заяви, че не може да мълчи. „Какво ненормално има в това служител на Министерски съвет да си свърши работата. Вие знаете, че два пъти в годината Министерски съвет има за задача да изготви законодателната си дейност. Правителството има управленска програма още преди да бъде конституирано като такова. То беше подкрепено. По-късно ще разкрия всички ваши манипулации, които правите по отношение на законодателната част. Никаква вина няма председателят на парламента, а вие използвате всяка възможност да сривате авторитета на тази институция“, отговори гневно Кирилов.

Корнелия Нинова не остана длъжна и запита, къде са 300 лв. пенсии, къде са 1000 нови души назначени в МВР и заяви, че има отстъпление и при патриотите и при ГЕРБ.

Източник: Епицентър.бг