Нинова: Настояваме за незабавна оставка на главния прокурор Иван Гешев

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че искат оставката не само на премиера Бойко Борисов, но и на главния прокурор Иван Гешев.

Любопитното е, че тя се позова не на решение на ръководството на партията, а на декларация на Софийската организация, пише flagman.bg.

На днешната пресконференция „Флагман“ попита кои от двете искания на протестиращите подкрепя БСП – за оставка на Борисов, на Гешев, или и на двамата.

Нинова отговори: „Изненадвам се, че чак сега ни питате. И по двете сме заявили позиция. По едното – много отдавна, оставката на правителството за този 4-годишен мандат поне десетки пъти сме я искали. Внасяли сме вотове на недоверие и т.н. По другото – на Градската конференция на БСП в София приехме декларация за оставката на г-н Гешев. Така че ние сме дали отговори на тези въпроси.“

След констатация, че все пак става въпрос за градска организация, а не за национален партиен орган, Корнелия Нинова бе лаконична: „Тя е част от БСП“.

На въпрос каква е причината да искат оставката и на главния прокурор, лидерката на партията обясни: „Грубото и с въоръжени представители на органите на властта нахлуване в президентската институция. Това е записано и в декларацията…“

Ето я и декларацията, за която говори Нинова – тя бе разпространена до медиите в събота:

На 9 юли сутринта в сградата на президентската институция нахлуха прокурори и тежко въоръжени лица, тършуваха из кабинетите и задържаха двама съветници на президента.

В нито една цивилизована държава не е възможно въоръжени лица да окупират президентството.

Главният прокурор поруга българската Конституция и посегна по един безпрецедентен начин на институцията на Държавния глава.

Това е един от най-срамните и позорни актове в най-новата история на България.

Това е драстично покушение срещу българската държава и държавност.

Това е откровен опит за държавен преврат.

Това е нашествие на варвари.

Днес държавното обвинение е инструмент за политически репресии в защита на олигархията и в интерес на корумпираното управление на ГЕРБ – управление на една безогледна мафиотска групировка.

Целта е да бъде подчинена и унизена единствената независима институция в страната – президентската.

Ние, социалистите от София, заявяваме своята неизменна привързаност към демократичните конституционни принципи и подкрепяме държавния глава на Република България – президента Румен Радев, и вицепрезидента Илиана Йотова.

Изразяваме остър протест срещу прокурорския погром над правовия ред и оскверняването на българската държава и държавност.

Осъждаме категорично опита за държавен преврат, извършен на 9 юли от управляващата клика, която е готова да предизвика дори етническо напражение в страната.

Настояваме за незабавна оставка на главния прокурор.