Нинова: Образователният закон е кух! Учениците не знаят кой е цар Симеон!

Образователният закон е кух и ние,от БСП, го атакуваме в Конституционен съд, внесли сме поправки в НС.

Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя припомни, че по-рано днес, 6 юни, депутатите от „БСП за България“ Стоян Мирчев, проф. Анелия Клисарова, Ирена Анастасова, Донка Симеонова, Николай Цонков и Веска Ненчева внесоха в Конституционния съд жалба със 71 подписа, с която атакуват над 30 члена от Закона за предучилищното и училищното образование, съобщава Епицентър.бг.

„Не може да продължават безумията в средното образование, учениците от 6 и 7 клас да не изучават Българско Средновековие и да не знаят кои са царете Симеон и Борис, каква велика страна сме и какъв принос сме дали на света. Време е да спре прехвърлянето на отговорност между Закона и подзаконовите нормативни актове. Законът е кух и сам не може да съществува, а се определя от стандарти, които се сменят сутрин, обед и вечер от министъра. Искаме устойчивост. Още миналата седмица сме внесли в деловодството на НС Закон за изменението му“, пише Нинова в социалната мрежа.

Лидерът на БСП напомня още: „Конституцията на България е регламентирала трайните отношения в образованието, като учебната програма, например, да не се разпореждат в нормативни актове, а в закон. В настоящия обаче, това не е направено, а има препратка към Министерството на образованието. Не бива да се сменят учебните планове през няколко години. Друг основен проблем е, че парите от държавата отиват и за частните училища. Това води до социална несправедливост.“