Нинова показа документи за Техноимпекс: Проверявана съм! Не съм извършила престъпление. ГЕРБ лъже!

Лидерът на БСП Корнелия Нинова показа три документа, от които става ясно, че от 1998 година прокуратурата е проверявала приватизационната сделка за Техноимпекс три пъти.

Показа и четвърти документ – от главния прокурор Сотир Цацаров, според който сделката с Техноимпекс е проверявана и не са намерени нередни неща.

Заключенията на държавното обвинение са, че законът е спазен и че липсват данни за започване на предварително производство.

Корнелия Нинова заяви категорично, че е готова отново да мине през проверка, че няма да се позовава на изтичането на давностен срок, ако и другите политици са готови на подобен ход.
Нинова припомни идеите на управляващите за ревизия на прехода и промяна в конституцията с цел отпадане на давностните срокове за приватизационни сделки.

„Цялата идея за ревизия на прехода се свежда до „Техноимпекс“ и до Корнелия Нинова. Чули ли сте някой да говори за нещо друго от приватизацията – за Химко, за Булгартабак“, за „Пампорово“, обърна се Корнелия Нинова към присъстващите на пресконференцията на БСП журналисти.
Кога някой от тези, които разпродаваха и разпарчетосаха ще преминат през подобни проверки, продължи да пита тя.

И постави въпросите за „прехвърлянето на Сибанк, за придобиването на Пампорово, за разпродажбата от Бойко Борисов на 33% от електроразпределителните дружества“.

Тези хора нямат никакво намерение да въздадат справедливост и възмездие, бе заключението на Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП обясни в началото на пресконференцията кое я е подтикнало да покани медиите – докато била на Съвета на ПЕС в Лисабон, прочела – „Пет дни до истината за Корнелия Нинова и Техноимпекс“. „Дайте да не чакаме тези пет дни“, каза тя и започна да вади документи. Те са от 12 март 1999 г., когато във връзка с проверка на раздържавяването на дружеството е била извикана от прокурор Пламен Цанков, прокурор във Върховна касационна прокуратура.
С резолюция от 10 юли 2017 г. – постановлението на СГП е потвърдено и е посочено, че по преписката не са установени данни за извършени престъпления – за сключена неизгодна сделка и при нарушения и неизпълнение на приватизационна сделка

Нинова бе категорична, че от ГЕРБ са излъгали, когато са твърдели, че тя лъже, че „Техноимпекс“ е проверяван.

Не са подавани сигнали – лъжа номер едно.

Не са извършвани проверки – лъжа номер две, каза Корнелия Нинова. Нинова попита кой лъже. „ГЕРБ защо лъжете за Техноинопекс и за Нинова“, заяви тя.

Истината за идеята им за ревизия на прехода лъсна. На поканата ми за лидерска среща, на която да вземем политическо решение, изчезнаха яко дим. Получих писмо от Цветан Цветанов, когото не съм канила. Тая партия лидер няма ли, къде е г-н Борисов? Патриотите мълчат. Карадайъ бил в чужбина, каза Нинова. Нямам никакви зависимости. И да ме гонят от парламента, това няма да ме спре, каза лидерът на червената партия.

Тактиките на ГЕРБ се провалиха, бе нейният извод. Тя изброи – първата беше – да нахраним опозицията, втората – да ги разбием отвътре с голяма коалиция с ГЕРБ, третата стъпка – дайте да ги злепоставим, за да не говорят за корупция“.

ГЕРБ крият цялото писмо на главния прокурор Сотир Цацаров и четат едно изречение, посочи соцлидерката Корнелия Нинова, след като обори твърденията, че не е проверявана за приватизацията на „Техноимпекс“.
Тя се сдобила с него и цитира, че според Софийска градска прокуратура няма данни за престъпление от нейна страна. Нинова показа цяло тесте с документи от прокурорски проверки през 1998 и 1999 г. и една ревизия.
Нинова обясни, че е купила акциите си с компенсаторни бонове, защото тогава такъв бил законът.

Лидерът на БСП левицата раздаде документи на журналистите.

„Моля да обърнете внимание – представям на вашето внимание документ № 1, годината е 1998 година, органът е МВР, Икономическа дирекция. Документът е до мен. В него пише, че във връзка с прокурорска преписка, молят за документи от „Техноимпекс“. Т.е. през 1998 г. има прокурорска преписка № 326.

Документ № 2 погледнете – органът е Върховна касационна прокуратура. Пише, че във връзка с предварителна проверка за приватизацията на „Техноимпекс“, съм предала документи.

Документ № 3 – Градска прокуратура, 2001 г. Постановление, изпратено до КТ Подкрепа. В него пише, че с постановление САП е отменила постановлението на СГП и е наредила допълнителна проверка и извършване на финансова ревизия на „Техноимпекс“.

Заключението е, че от предварителната и допълнителната проверка и от заключението на ревизията се налага изводът, че при осъществяване на приватизазционната сделка на „Техноимпекс“ Министерството е спазило документите и нормативна уредба и се постановява отказ за образуване на проверка. И се прекратява преписката., обясни тя.

Лъжа е, че не са извършвани проверки, видно е от Документ № 3. Но заключението е, че не са намерили данни за престъпление и са прекратени, категорична е червената лидерка.

Документ № 4 от главния прокурор Сотир Цацаров до ГЕРБ. С резолюция от 10 юли 2017 г. от САП, постановлението на СГП е потвърдено и по преписката не са налице данни за престъпление от НК. Тези текстове от НК са за престъпления за сключена неизгодна сделка и при нарушение и неизпълнение за сключен договор или сделка – всичко, за което ГЕРБ лъже. По преписката не са налице данни за такива престъпления, повтори Корнелия Нинова.

Защо ме проверяват от много години?
Винаги, когато тръгна да правя нещо политически или да се кандидатирам за нещо, се вадят тези неща, за да ми се попречи да претендирам за каквото и да било.

За какво съм била уволнена? Било за корупция. Това е лъжа! Заповед 37 от 8 май 2007 г. за освобождаването ми от длъжността зам.-министър, но никъде няма намек за корупция. Никога не съм уволнявана за корупция!
През 2007 г. започват проверки по скандала Румен Овчаров-Ангел Александров. В резултат на тези проверки и дела получавам следното решение: От прокуратурата на РБ – СГП – 22 юли 2008 г. – една година разследване. В документа пише, че ме уведомяват, че е прекратена проверката поради липса на извършено престъпление, защото не съм извършила престъпление. Корупцията е престъпление.

След като не съм извършила престъпление, значи не е имало корупция, коментира Нинова.

„Проверете си вие три пъти сделките, откажете се от давност и елате да бъдем на равна нога, призова тя опонентите си. Искам истината и да се спре с практиката опонентът да не се бори с аргументи. За тази промяна ще се боря. Това е голям проблем на политическия живот на България, това не е политика и заради такива неща народът мрази политиците“, каза тя.

„Сега Нинова пита: Уважаеми, ГЕРБ, защо лъжете за Техноимпекс и за Корнелия Нинова? Кой сега ще излезе пред обществото и ще обясни защо лъжат?“, коментира още тя.

В началото на брифинга, след заседанието на Изпълнителното бюро на партията, Корнелия Нинова заяви, че ПГ на „БСП за България“ внася проекторешение за мораториум върху лицензирането на нови частни болници.
По думите ѝ това е в резултат на решение на Изпълнителното бюро на БСП. Според нея докато текат проверките на болниците, ще изникнат още нови частни болници. „Затова ние утре внасяме решение за забрана за лицензиране на нови.

„БСП винаги е настоявала за областните и общински болници, за тяхното спасяване, за това да не се прехвърля ресурс и да не се източва такъв към частните“, каза Нинова и припомни, че при обсъждането на Бюджет 2018 г. БСП е предложила общински болници да не са търговски дружества. „Дано сега вече да се намери разбиране от другите парламентарни групи и това да се приеме“, посочи лидерът на БСП.

Източник: Епицентър.бг