Нинова: Президентът Радев прие предложението ни за свикване на КСНС по демографската катастрофа и бедност

„Потвърдихме пред президента Радев нашата позиция, че по волята на народа, като втора политическа сила, оставаме опозиция в 44-то Народно събрание. Обсъдихме нашата предизборна програма и го убедихме, че: ще бъдем алтернатива на управленската програма на ГЕРБ и ОП, ако направят правителство; ще внесем предложения в парламента, които на 100% изпълняват нашите предизборни ангажименти и няма да отстъпим от тях”.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след проведените консултации при президента Румен Радев, съобщиха от пресцентъра на партията.

По думите й, левицата оценява програмата на ГЕРБ и ОП като сериозно отстъпление пред техните предизборни ангажименти. Председателят на БСП изрази притеснение по две теми – демографска криза и бедност.

„На фона на увеличението на цените и поскъпването на живота, на фона на поредната тревожна статистика, която излиза от ЕВРОСТАТ от НСИ- че 2,5 млн. българи живеят в материални лишения, поставихме сериозно темата бедност. Смятаме, че ОП и ГЕРБ отстъпиха от намерението си както да се направи минималната пенсия 300 лв., така и да растат доходите на хората”, обясни тя.

Корнелия Нинова обясни, че тези аргументи са основание да предложи на президента Румен Радев да свика КСНС по теми: демографска катастрофа и бедност.

„Президентът Радев прие предложението ни за свикване на КСНС по демографската катастрофа и бедност, но той ще прецени кога и как да го направи”, поясни тя. Корнелия Нинова изтъкна, че по тези въпроси трябва да се търси национално съгласие.

На въпрос за поканата за участие на Деница Златева в бъдещият кабинет на ГЕРБ и ОП, Нинова отговори: „Тази тема не е обсъждана по време на консултациите. Отказваме участие в този кабинет, защото за нас това е принципен политически въпрос”. Председателят на БСП допълни, че има решение на органите на партията, че левицата няма да участва в голяма коалиция заради различията в програмите. Тя уточни, че по важни теми за председателството БСП ще окаже своята подкрепа.