Нинова с остра реч: ГЕРБ са еманация на сгрешения преход. Да освободим народа от робството на ГЕРБ!

Преходът беше сгрешен! Но можем да поправим нещата! Този модел е модерно робство! Имаме визия – да освободим хората от ГЕРБ!

Имаше опити опозицията да бъде опитомена и нахранена, а, ако не се поддаде, се преминава към разбиване и обезличаване.

Това заяви в във визионерска реч пред 49-ия конгрес на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова. Материалът е озаглавен „БСП – алтернатива за България“.

Тя обяви задачата на БСП – сваляне на правителството на Борисов и внасяне на вот на недоверие.

Залата я слушаше с абсолютно мълчание.

„На конгреса през май 2016 г. и на заседанието му през февруари 2017 г. ние приехме да подготвим лява алтернатива на дясното управление. Ние казваме – ние сме алтернативата. Но не е ли по-важно не как се оценяваме ние, а как ни оценяват нашите сънародници. Защо са силни гласовете, че всички са еднакви? Пропастта народ – политическа класа се увеличава. Колко трябва да чакаме? Не виждаме ли, че това е огромен риск за представителната демокрация и за принципите, залегнали в конституцията на България?!

Вижте какво се случва в Европа – недоволството от политическото статукво роди крайни формации.

Можем ли ние като партия да заявим, че битката с ГЕРБ е задължителна, но вече не е достатъчна.

ГЕРБ е резултат от политическите грешки на всички партии, участвали в управлението на страната по време на прехода.

Можем на останем на равнището с противоборството си с ГЕРБ. Но можем да бъдем визионери и да кажем – преходът беше сгрешен и можем да променим това“, заяви в речта си пред конгреса Корнелия Нинова.

„Да, БСП е опозицията, но не е алтернативата. А каква по-ясна заявка от това как виждаме бъдещата политика от един бюджет“, обясни в началото на словото си тя защо се свиква форумът. И защо той ще разглежда алтернативен бюджет, изготвен от БСП, въпреки че партията е в опозиция.

„Имаше и критики, че ръководството на партията се е изолирало, че трябва да участват повече хора във вземането на решени. Ние чухме това мнение и свикахме заседание на конгрес“, обясни още Нинова.

Може и да и останем на равнището на партийните си противоборства с ГЕРБ, но може и да бъдем държавници и да кажем преходът беше сгрешен, разбираме и искаме да променим това. В резултат на грешни политики, корупция и лични интереси в тези години на прехода, изчезваме като народ“, категорична бе Нинова. Тя изтъкна, че страната се намира в демографска катастрофа, само за миналата година българите са намалели с над 50 000 души, а 2,4 млн. живеят в тежки материални неравенства.

„Отваря се ножица между най-богатите и най-бедните. Делът на неграмотните достига критична нива, всяка година отпадат по 19 000 ученици. В това време между 10 и 15 млрд. лв. се присвояват от паралелната държава и сме първи по корупция в ЕС. Тези проблеми са натрупвани в годините“, посочи лидерът на левицата Народът ни, заяви Нинова, не е доволен от живота си и това недоволство ще изригне рано или късно.

Според нея, за да не позволят това да се случи ГЕРБ погнаха основни човешки права. „Свободата да мислиш различно, те прави мракобесник. Ако искаш да защитиш живота си, ти си държавен предател. Това е едно модерно робство, което се прави от ГЕРБ, която си присвои държавата. Този модел се подкрепя от различни структури на обществото, и бизнес структури, които предпочита да защитят интереса си сега и на парче, без визия какво ще коства това на България като държава.

Масово се внушава, че няма алтернатива, а когато това се случи срещу нея се хвърля цялата държавна машина. Имитират се реформи“, посочи Нинова.

„Не просто трябва да сме алтернатива, това е задължително, но недостатъчно. Вече имаме по-висока цел-да освободим държавата и народа си от веригите, в които ги държи една партия и ги употребява, за да се възпроизвежда, нека народът да бъде свободен да избира, когото си иска, може да не харесва и нас, но да бъде свободен.
Няма да е лесно и изведнъж, но трябва да започнем с първите стъпки. Кое държи хората в зависимост-едното е бедността, а другото е неграмотността.
Затова има нужда от промяна в данъчния модел и образователния модел“, заяви председателят на БСП.

От друга страна Нинова определи външната ни политика като политика на ПР-а, на снимката и снишаването пред по-силните. През това време, според нея, са се хвърлили време и средства БСП да бъде представена като антиевропейска партия. „Българският народ е равноправен с другите народи, санкциите срещу Русия трябва да паднат, не сме второ качество хора, за да ядем второ качество храни.

Или ще променим Европа, или ще я загубим като цивилизационен избор, защото заради вашите десни правителство, ЕС е в това състояние. Десните партии определиха тези изказвания като антиевропейски и започна обработване на общественото мислене, че БСП е антиевропейска партия. Сега тези десни лидери започнаха да повтарят това, което ние говорихме по време на кампанията“, коментира Корнелия Нинова.

Този дебат – за бюджетната политика, трябва да се изнесе извън пленарната зала, за да потърсим енергия за подкрепа, каза още тя.

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“ и Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ, бяха сред гостите на конгреса. На форума бяха дипломати, кметове на общини, издигнати или подкрепени от левицата.

Източник: Епицентър.бг